Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes svar om prioritering av papperslösa för vaccin

Region Skåne rekommenderar distansundervisning vecka nio
Ulf Kristersson (M) är Moderaternas partiledare.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Frågan om papperslösa ska prioriteras för vaccin är kontroversiell. 

Nu kommer Skåne med ett nytt svar – där man flyttar fokus från grupp till enskilda individer. 

”Avgörande här är den socialt utsatta livssituationen, inte vilken specifik grupp man tillhör”, skriver vaccinsamordnaren Per Hagstam i ett mejl till Kvällsposten.

Det har varit många turer runt den kontroversiella frågan om papperslösa ska räknas in i benämningen – personer som lever i socialt utsatta situationer – som ska prioriteras för vaccin före den breda allmänheten i Sverige. 

Kvällsposten har ställt frågan upprepande gånger till region Skåne, där vaccinsamordnaren Per Hagstam först svarat att det är ”sannolikt” men ännu inte klart – och där Maria Landgren sedan svarat:  

”Vi prioriterar i fas 3 de medborgare som av olika skäl har svårt att följa rekommendationerna som exempelvis hemlösa som bor på härbärge. Papperslösa är en grupp som är svår att nå. Vi tittar i nuläget på hur vi kan identifiera/hitta dessa personer.”

Per Hagstam är biträdande smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Socialt utsatta”

Nu har Skåne kommit fram till ett nytt förhållningssätt i frågan. I ett mejl till Kvällsposten skriver Per Hagstam: 

Detta får bedömas på individnivå och kan röra sig om personer ur olika samhällsgrupper. Avgörande här är den socialt utsatta livssituationen, inte vilken specifik grupp man tillhör. Bedömning får ske utifrån riskutsatthet och ur ett smittskyddsperspektiv.

Flera politiker, däribland Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Region Skånes styrelseordförande Carl Johan Sonesson (M) har uttryckt kritik mot att prioritera papperslösa framför den breda allmänheten i Sverige i fas 4, det vill säga alla mellan 18 och 59 år. 

Jämställdhetsministern Märta Stenevi (MP).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Det är tråkigt”

Under torsdagen tog även nya jämställdhetsministern Märta Stenevi (MP) till orda i debatten och slog tillbaka mot kritikerna. 

– Det är tråkigt att se att vissa partier försöker göra en politisk poäng av det som handlar om att stoppa smittspridningen och rädda liv, säger hon till Expressen.  

– Det är regionerna som utför vaccinationerna och som behöver hitta metoder för att nå de här grupperna. Jag tror att regionerna känner sina kommuner och områden väl, och hittar vägar för att nå dem som är mest utsatta för smittan. Jag har stort förtroende för att de kommer göra ett bra jobb. 


Fler nyheter: Expertens tre hälsotips för bättre skydd mot covid

Expertens tre hälsotips för bättre skydd mot covid

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!