Skånes drag – för att vända vaccintrenden

Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skåne erbjuder alla drop in-vaccinering på lördagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skåne ligger allra lägst i listan över andel vaccinerade bland regionerna – och går ut med ett särskilt erbjudande för drop in-vaccinering för alla på lördag.

– Nu håller vi tummarna för att så många som möjligt tar chansen så att vi får upp vaccinationstäckningen, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare.

Lika många som har tagit första sprutan i Skåne är nu fullvaccinerade i Kronoberg.

Det är utifrån förra veckans siffror gällande andel av befolkningen som vaccinerats med en första dos mot covid-19 som Skåne placerar sig sist i hela landet. De 80,6 procenten av befolkningen som har tagit en första spruta kan jämföras med 90,6 procent i Gotland, som toppar listan, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Även när det gäller de som vaccinerat sig med båda doserna ligger Skåne lågt – 76,3 procent, vilket är näst lägst i landet.

– Vi har en lägre vaccinationstäckningsgrad i Skåne än andra regioner inom många grupper och alla behöver bidra för att underlätta arbetet med vaccinationer. Jag vet att ni gör ett fantastiskt arbete och att detta kräver resurser utöver det vanliga hos er alla med ständiga omprioriteringar, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, enligt tidningen.

Skåne har nu gått ut med ett erbjudande på lördag den 16 oktober då alla vårdcentraler är öppna för drop in-vaccinering.

– På lördag behöver man inte boka, inte ringa, utan bara komma till någon av alla vårdcentraler som håller öppet runt om i Skåne. Nu håller vi tummarna för att så många som möjligt tar chansen så att vi får upp vaccinationstäckningen, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare och läkemedelschef, i ett pressmeddelande.

Kronoberg når ny milstolpe

I Region Kronoberg är läget ett annat, där man nu har nått milstolpen av att över 80 procent av befolkningen är fullvaccinerade. 

Samtidigt har över 85 procent av befolkningen i Kronoberg tagit en första dos vaccin.

– Två milstolpar är nådda, säger regionens vaccinsamordnare Lena Andersson Nazzal i ett pressmeddelande.

FLER NYHETER: Piken från Skånes regiondirektör – mot ungdomarna

”Ska bara-generationen”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!