Foto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck

Skånes djurpark räddas av norrmän

Publicerad

Norska Lund Gruppen tar över driften av problemtyngda Skånes djurpark. Norrmännen kommer att investera 100 miljoner kronor under en tioårsperiod.

– De kan det här med att locka besökare och skapa en upplevelse. Och de har ett fantastiskt internationellt kontaktnät, säger Karin Wikström, verksamhetsansvarig på Skånes djurpark.

Förändringen kommer att innebära flera hundra nya säsongsjobb.

Förhandlingarna har pågått i nästan ett år. I höst stänger parken för att förbereda inför Lund Gruppens formella övertagande den 1 januari. När Skånes djurpark åter slår upp portarna i påsk 2015 väntar nyheter. Exakt vad är hemligt än så länge.

– Det blir inga bergochdalbanor men vi kommer att lyfta standarden. Och det blir en spännande nyhet nästa år. Sen kommer vi att trappa upp förändringen successivt, säger verksamhetsledaren Karin Wikström.

Ska bli landets främsta attraktion

Tyngdpunkt kommer enligt Karin Wikström fortfarande att ligga på nordiska djur och målgruppen är barn upp till tolv års ålder. De 100 norska miljonerna ska göra Skånes djurpark till landets främsta attraktion för målgruppen.

Lund Gruppen driver redan en rad eventparker i Norge. Vissa av parkerna har över två hundra säsongsanställda ungdomar. Karin Wikström menar att det kommer att fungera på liknande sätt på Skånes djurpark.

– Nu är vi cirka 35 anställda under högsäsong. Men på sikt kommer vi ha flera hundra säsongsanställda ungdomar, mellan 16 och 20 år gamla.

Ekonomiska problem

Skånes djurpark har under en längre tid dragits med ekonomiska problem och andra problem. Flera gånger har en försäljning diskuterats. Det avtal som skrevs under onsdagen innebär att stiftelsen som står bakom djurparken finns kvar och fortsatt äger de 85 hektar mark parken upptar. Lund Gruppen tar nu över driften av parken.

– Lund Gruppen har parallellt tittat på ett par andra projekt. Vi är väldigt glada att de valde oss, säger Karin Wikström.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag