Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skånes djurpark räddas av norrmän

Foto: Sanna Dolck

Norska Lund Gruppen tar över driften av problemtyngda Skånes djurpark. Norrmännen kommer att investera 100 miljoner kronor under en tioårsperiod.

– De kan det här med att locka besökare och skapa en upplevelse. Och de har ett fantastiskt internationellt kontaktnät, säger Karin Wikström, verksamhetsansvarig på Skånes djurpark.

Förändringen kommer att innebära flera hundra nya säsongsjobb.

Förhandlingarna har pågått i nästan ett år. I höst stänger parken för att förbereda inför Lund Gruppens formella övertagande den 1 januari. När Skånes djurpark åter slår upp portarna i påsk 2015 väntar nyheter. Exakt vad är hemligt än så länge.

– Det blir inga bergochdalbanor men vi kommer att lyfta standarden. Och det blir en spännande nyhet nästa år. Sen kommer vi att trappa upp förändringen successivt, säger verksamhetsledaren Karin Wikström.

Ska bli landets främsta attraktion

Tyngdpunkt kommer enligt Karin Wikström fortfarande att ligga på nordiska djur och målgruppen är barn upp till tolv års ålder. De 100 norska miljonerna ska göra Skånes djurpark till landets främsta attraktion för målgruppen.

Lund Gruppen driver redan en rad eventparker i Norge. Vissa av parkerna har över två hundra säsongsanställda ungdomar. Karin Wikström menar att det kommer att fungera på liknande sätt på Skånes djurpark.

– Nu är vi cirka 35 anställda under högsäsong. Men på sikt kommer vi ha flera hundra säsongsanställda ungdomar, mellan 16 och 20 år gamla.

Ekonomiska problem

Skånes djurpark har under en längre tid dragits med ekonomiska problem och andra problem. Flera gånger har en försäljning diskuterats. Det avtal som skrevs under onsdagen innebär att stiftelsen som står bakom djurparken finns kvar och fortsatt äger de 85 hektar mark parken upptar. Lund Gruppen tar nu över driften av parken.

– Lund Gruppen har parallellt tittat på ett par andra projekt. Vi är väldigt glada att de valde oss, säger Karin Wikström.