Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes djurpark blir "Fåret Shaun"-land

Landshövding Margareta Pålsson har varit engagerad i Skånes djurparks överlevnad. Här klipper hon bandet till ladan där den nya kassakon, eller kassafåret, håller hus.
Foto: Christian Örnberg
Margareta Pålsson var på strålande humör under invigningen. – Att hitta någon som moderniserar genom att fortfarande satsa på djur och natur och kultur, att det ska vara trevligt på bondgården, det är ju fantastiskt, säger hon.
Foto: Christian Örnberg
Iben Wetterland, 11 var på plats med Ville Wetterland, 9. Det bästa med fåret Shaun? – Han är rolig, säger båda syskonen. Benjamin Chalinor, 13, brukade se fåret på tv när han var yngre.
Foto: Christian Örnberg
I pressutskicket från Skånes djurpark medföljde två paket modellera, vit och svart, som ledtråd inför nyheten. Kvällsposten gav Ngaio Harding-Hill från Aardman Studios och Håkon Lund på Skånes djurpark i uppdrag att återskapa fåret Shaun. På ungefär 10 minuter var de färdiga. – Det kräver koncentration, och varma händer, säger Ngaio Harding-Hill.
Foto: Christian Örnberg
Fåret Shaun som syns på tv och film är också gjord av lera. Håkon Lund har varit på besök i studion. – Jag fick inte lov att ta på de figurerna ens, de var rädda att en norrman skulle förstöra dem, säger han.
Foto: Christian Örnberg

Norrmännen fortsätter att pumpa in miljontals kronor i Skånes djurpark.

Senaste påhittet: Fåret Shaun, känd från film och tv, får en egen temadel nästa år.

– I Sverige fanns ingen som ville ha djurparken om de så fick den gratis, säger Margareta Pålsson.

Den nya kassakon är ett får.

En världsexklusiv temapark med Fåret Shaun ska locka besökare till Skånes djurpark.

Området ska vara 20 000 kvadratmeter och massor av aktiviteter utlovas, bland annat ska besökarna få hjälpa till att samla ihop fårflocken.

– Vi vill skapa något som känns som en gammal djurmarknad i Sverige. Man kommer för att se på djur, handla traktorer och sånt, det är den känslan vi ska skapa. Lite nostalgikänsla där vi kombinerar riktiga djur med fåret Shaun och hans gäng, säger Håkon Lund, en av de norrmän som tagit över driften av Skånes djurpark.

Man vill också att de yngre ska få en känsla för hur bondelivet är.

– Att det är käckt och lite fräckt att vara bonde, säger Håkon Lund.

"Ingen i Sverige ville ha djurparken"

Landshövding Margareta Pålsson var på plats och hjälpte till att med häcksax klippa det röda band som höll ihop dörrarna till Shauns lada.

Under parkens år med pengabekymmer har hon kämpat för att rädda den. Hon tror inte att filmfåret ensamt är lösningen.

– Helheten räddar parken. Och Shaun är en viktig del av det hela, säger hon.

Hon är ungefär jämnårig med Skånes djurpark och tycker det är viktigt att den förnyas.

– Vi som är jämnåriga med den tycker att "åh, det är så fint, här ser ut precis som när jag var barn", men ni som är unga besöker den inte av just den anledningen. Antingen hade parken gått i konkurs eller så fick den bli moderniserad, säger hon.

Satsar 100 miljoner

Vid årsskiftet tog norska Lund Gruppen över driften av Skånes djurpark. De har lovat att satsa 100 miljoner kronor på parken under en tioårsperiod. Bara i Shaun-land ska 50 miljoner kronor pumpas in.

– I Sverige fanns ingen som ville ha djurparken om de så fick den gratis, säger Margareta Pålsson.

Vilka har ni frågat?

– Alla.

Är du inte orolig att det ska bli jippoaktigt när ett filmfår hamnar i parken?

– Jag tycker det är hög kvalitet på Shaun. Det enda jag ställde krav på när vi inledde förhandlingarna var att det inte fick bli ett tivoli, och att djuren skulle vara kvar. För övrigt har jag inte lagt mig i, säger Margareta Pålsson.

Skånes djurpark

Parken har funnits sen 50-talet och hållit en strikt profil med endast nordiska djur.

Den har under de senaste åren haft stora ekonomiska bekymmer. 2008 drog kommunen in stödet till parken.

2012 gick region Skåne in med 1,5 miljoner kronor, som försvann snabbt. Likaså gick en donation på en miljon kronor från en privatperson snabbt åt för att hålla parken flytande.

Vid årsskiftet tog norska affärsmännen Lund Gruppen över driften av parken. Hittills har de satsat cirka 15 miljoner kronor på ett nytt vattenland, restaurang, glasskiosk och Mullvaden från boken "Det var det fräckaste" som maskot.

Satsningen med Shaun-land kommer kosta 50 miljoner kronor. Temadelen ska stå färdig nästa år.

Totalt har norrmännen lovat att investera 100 miljoner kronor under en tioårsperiod.

Lund Gruppen äger bland annat nöjesparken Kongeland utanför Stavanger i Norge.

Fåret Shaun

Fåret Shaun är skapad av brittiska Aardman Animations, som bland annat gjort "Wallace & Gromit" och "Flykten från hönsgården".

2007 fick Fåret Shaun en egen tv-serie som sänts i mer än 130 avsnitt över hela världen.

I år kom en biofilm om fåret som fick hyllande recensioner i Sverige. Den spelade in över 450 miljoner kronor på biografer över hela världen.

Fåret Shaun och hans kompisar pratar inte överhuvudtaget – de uttrycker sig bara med miner. Både tv-serien och filmen är alltså fria från dialog, vilket ska göra att människor över hela världen kan tycka om fåret och hans kompisar.

Tv-serien och filmen skapas genom så kallad stop motion-teknik. I korta drag innebär det att man bygger upp karaktärerna och miljöerna i lera, sedan tar massor av stillbilder där de flyttas lite i taget för att i animerad form skapa rörelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!