Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes älgar drabbas av värmestress – flyr

En älg svalkar sig i Öresund.
Foto: LÄSARBILD
Den här älgen tar ett uppfriskande dopp i Malmös kanal.
Foto: Jacob Wennerberg

Temperaturökningen i Sverige är en katastrof för djuren.

I södra Sverige är älgen det djur som påverkas mest av de varmare temperaturerna. Den försämrade tillgången till föda är avgörande.

– Älgarna är anpassade till långa perioder av kyla och svettas inte på samma sätt som vi gör, säger Göran Ericsson vid SLU.

Älgstammen i Sydsverige står inför två tydliga förändringar. Det ena är att älgarnas tillgång till föda, utrymme och skydd konkurreras ut av andra djur som flyttar in. Det andra är att älgarna drabbas av så kallad värmestress som innebär att de måste ägna mer energi än normalt åt att reglera kroppstemperaturen. Förändringarna är en direkt följd av temperaturhöjningen.

– Fortsätter det att bli varmare i Sverige kommer älgarna flytta norrut, säger Göran Ericsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Skogen skyddar älgen

När klimatet förändras är det svårt för människan att påverka älgarnas förutsättningar direkt.

– Det man kan göra i Sydsverige är att bevara skogen. Skogen är en källa till skydd för älgarna när det blir för varmt. Vi kanske kan vänta oss mindre storlek på älgarna, med kalvar som är duktiga på att anpassa sig.

Temperaturen ökar men Göran Ericsson framhäver att konkurrens och anpassningsförmåga alltid funnits i Sveriges djurliv. Älgarna har varit duktiga på att hitta lokala lösningar och om somrarna tar de sig gärna några dopp.

– En sak som älgarna gör på somrarna är att de lägger sig i vatten. Vatten leder bort värmen, men nedkylningen är bara tillfällig.

Kalvarna drabbas hårt

Även om det finns gott om grönt på somrarna ger det inte tillräcklig med föda. Det kan jämföras lite med müsli säger Göran Ericsson. Mycket fibrer är bra men vi behöver kolhydrater också.

– Den minskade födan påverkar mjölken, "di", som älgkalvarna får i sig. En mindre näringsfylld di gör det svårare för kalvarna att överleva.

Sveriges temperaturökning är svår att mäta med en direkt siffra. Temperaturen har ökat på vissa orter medan den blivit oförändrad på andra. Sett till helheten ökar temperaturen i Sverige i takt med den globala uppvärmningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!