Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skåneambassadör Anna-Lena Brundin älskar att vara tillbaka

Anna-Lena Brundin har varit ambassadör för skånsk humor i drygt 35 år. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Nu är Anna-Lena nominerad till Årets Skåning, en institution som i år fyller 50. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Numera är det Limhamnsvägen i Malmö som gäller, här bor Anna-Lena och Sigge i en skön konstnärslya med utsikt över Ribban och Öresund. Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

Anna-Lena Brundin har varit ambassadör för skånsk humor i drygt 35 år.

Från debuten med "Berlin Berlin" på Vesusvio i Lund till dagens samarbete med sin sambo Jan Sigurd.

Nu är Anna-Lena nominerad till Årets Skåning, en institution som i år fyller 50.

– Jag är oerhört glad och stolt över att bli nominerad nu när jag åter är tillbaka där jag hör hemma, säger en sprudlande glad Anna-Lena till Kvällsposten.

Anna-Lena Brundin har alltid varit trogen sitt skånska ursprung, och givetvis sin dialekt. Efter genombrottet har hon bott i såväl Stockholm som Paris. Men när hon åter träffade sin ungdoms kärlek, författaren, musikern och kompositören Jan "Sigge" Sigurd, så har Skåne åter blivit hennes bas.

Numera är det Limhamnsvägen i Malmö som gäller, här bor Anna-Lena och Sigge i en skön konstnärslya med utsikt över Ribban och Öresund. I dag jobbar hon mest tillsammans med sin partner "Sigge", men i sommar är hon också aktuell med sin egen föreställning "Arga Snippan" på Skillinge Teater.

– Allt började i Lund när Lill-Marit Bugge och jag gjorde förställningen "Berlin Berlin" på restaurang Vesuvio som vi delade upp i öst och väst, även publiken delades upp i dessa båda rum.

Det har varit såväl stand up som teater, kabaré och musik, allt från Piaf och franska chansoner till country och jazz, för Anna-Lena.

– Jag älskar verkligen att vara tillbaka i Skåne, älskar humorn som är båda avslappnad och skönt krass, älskar att bo vi havet, rapsfälten, dofterna och de speciella skånska dofterna. Det är en njutning för ögat att ta sig fram här nere, det erkänner även stockholmare som kommer på besök.

– Vi hade en 85-årig man som bott i Stockholm hela sitt liv på besök nyligen. Vi tog en runda på stan, gick över Lilla Torg och vi hejade på så många att han sa: "det är ju som i Stockholm på 40-talet".

Anna-Lena och "Sigge" har under sina år tillsammans gjort mycket för att hylla Skåne och sin hemstad Malmö. Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

"I Malmö finns hela världen"

Anna-Lena och "Sigge" har under sina år tillsammans gjort mycket för att hylla Skåne och sin hemstad Malmö.

Förra året gjorde man hyllningslåten "Hej Malmö" där man avverkade det nya Malmö på drygt tre minuter med tillhörande video. En kampsång för den nya Malmökulturen.

– I Malmö finns hela världen, säger Anna-Lena.

Anna-Lena Brundin gör nedslag på en rad ikoniska Malmöadresser, från Möllan till Malmö Live, som hon lovsjunger på sin speciella "chansonskånska".

– Efter 25 år i Stockholm landade jag först på Möllan i Malmö, en plats som håller internationell klass.

– När jag var i Malmö på 70-talet var det en grå arbetarstad, tungt och deppigt, det var 11-kaffe och smörgåstårta. I dag är Malmö en av Europas häftigaste städer med en otrolig mångfald. I Malmö talas det i dag 169 olika språk, i New York 174, bara fem mer än i Malmö, det är inte utan att man blir lite stolt.

"Efter 25 år i Stockholm landade jag först på Möllan i Malmö, en plats som håller internationell klass". Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Född i Lund

Anna-Lena är född och uppvuxen i Lund men flyttade sedan till Stockholm. Under flera år bodde hon och henens dåvarande man i Paris, Anna-Lenas hennes dragning mot franska chansoner. Men sedan drygt fyra år är hon Malmöbo även om hon och "Sigge" har ett litet hus i Marseillan, Languedoc i södra Frankrike.

– Vi är där sju gånger om året, en fantastiskt vacker liten stad. Där nere skriver vi och kläcker idéer till framtida projekt.

Vad händer i sommar?

– Förutom "Arga Snippan" som har smygpremiär i Skillinge den 20 juli så är Sigge och jag med på årets upplaga av Wille Craafords Hovturnén. Problemet är bara att Sigge är rädd för höstar och turnén genomförs till häst...

Till höstens släpper du och Sigge ett nytt album som också verkar vara en hyllning till Skåne.

– Ja vi har nördat in på vår gamla hemstad Lund, arbetstiteln är "Sånger från Smörlyckan" (en stadsdel i norra Lund.  Här finns bland anat "Kotessans Vals" med musik av Sten Broman och text av Sigge och mig.

 

 

Anna-Lena Brundin

Gör: Ståuppkomiker, sångerska och författare som föddes 1959 i Lund. I slutet av 80-talet blev hon känd genom tv-programmet "DAILY LIVE" tillsammans med kollegan sedan många år, Lill-Marit Bugge. I föreställningen "Cool - återkomsten" firade Brundin och Bugge 30 år tillsammans. Jubiléet resulterade också i parets gemensamma roman, "Marja och Agneta - the true story of love". Anna-Lena har skrivit flera böcker, senast "Inte utan min katt", och har även varit med i komikergruppen "En liten jävla kvinnorörelse". 

Aktuell med: "Arga Snippan", Hovturnén och nytt album med sin partner Jan Sigurd till hösten. Nominerad till Årets Skåning som arrangeras för 50:e gången. Prisutdelning i Eslöv den 16 juli.

 

Så röstar du

Årets Skåning, som ska vara en person som gjort god PR för Skåne.

 

Omröstningen organiseras av Kvällsposten och prisen priserna presenteras i samarbete med Ronneby Brunn.

 

Kandidaterna till Årets Skåning ska ha en bred folklig förankring och ha en verksamhet som når ut till en bred allmänhet.

 

Du kan rösta fram till och med den 14 juli via kupong eller sms.

 

 

Kupongen skickar du in till:

 

Kvällsposten

 

Årets Skåning

 

205 26 Malmö.

 

 

SMS skickar du till nummer 72200. Börja med att skriva KVP (mellanslag) VINNARE (mellanslag) följt av ditt svar, ditt namn och din adress.

 

 

Bland dem som röstat på den vinnande kandidaten drar vi en vinnare som vinner en spaweekend, tillsammans med en vän, på Ronneby Brunn. 

 

Dessutom lottar vi ut 5 st Kvällsposten-väskor.

 

 

Bland de röstande, som dessutom skriver en motivering till varför deras kandidat ska vinna, delar vi ut en flagga till den bästa motivering och lottar ut tre till. Stora skånska flaggor, passande till en 10 m flaggstång.

 

 

Priset delas ut av Stiftelsen Skåneländska Flaggans Dag i samarbete med Kvällsposten. Kvällsposten samarbetar också med Swedavia, Malmö Airport. Den som blir Årets skåning kommer att hamna som en av bilderna i Skåne Hall of Fame på flygplatsen. Ett porträttgalleri med skånska representanter inom idrott, design, arkitektur, konst, mode, skönhet, kultur, nöje, musik, affärsliv, entreprenörskap och fred som välkomnar resenärerna på flygplatsen.

 

 

skaneflaggan.nu 

 

swedavia.se/malmo/