Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne vill ha distansundervisning för högstadiet

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Region Skånes smittskydd vill se distansundervisning för högstadieskolor efter jullovet. 

Sedan tidigare har Blekinge, Halland och Kalmar fattat beslut om distansundervisning för högstadier. 

Klockan 13.00 i dag höll Folkhälsomyndigheten en pressträff tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. 

– I dag presenterar jag en ny möjlighet som regering planerar att fatta beslut om. Som gör det möjligt för öppna grundskolor att använda fjärr eller distansundervisning för att motverka trängsel i skola eller kollektivtrafiken, säger utbildningsminister Anna Ekström. 

I och med det allvarliga smittläget i Skåne vill smittskydd att högstadieskolorna ska inleda vårterminen med distansundervisning, precis som gymnasieskolorna gör. 

Anledningen är att Skåne hade en rejäl ökning i åldersgruppen före jul och att den nu gått ner under lovet. 

– Vi befarar en ytterligare smittspridning när många nu återvänder till sina arbetsplatser och då skolorna öppnar på nytt efter jullovet. Vi rekommenderar därför liksom tidigare, att alla som kan arbetar hemifrån. Dessutom anser vi att regionens högstadier, där detta är möjligt, bör övergå till distansundervisning till och med den 24 januari. Det vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Utbildningsminister Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson och FHM:s generaldirektör Johan Carlson höll pressträff med anledning av skolstarten klockan 13.00. 

Där meddelade utbildningsminister Anna Ekström att regeringen planerar att fatta beslut som underlättar för högstadieskolor att använda sig av distans– fjärrundervisning för att motverka trängsel i skolorna eller kollektivtrafiken. 

Beslutet ska ses som en möjlighet och inte en skyldighet att övergå till distansundervisning. Det är dock fortsatt skolornas huvudmän, för de kommunala skolorna alltså kommunerna, som fattar beslut om distansundervisning för respektive skola. 

Blekinge och Kalmar stänger skolorna

Blekinge har redan fattat beslut om distansundervisning för högstadieskolorna. I tisdags meddelade Region Blekinge och de fem kommunerna att alla högstadieelever kommer ha distansundervisning till den 24 januari. 

– Det finns en överhängande risk för att läget kommer att försämras ytterligare nu efter jul- och nyårshelgerna när folk återvänder till sina arbetsplatser och skolorna öppnar. Då blandas personer från olika miljöer igen och nya smittkedjor skapas lätt, konstaterade smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande. 

Även i Kalmar län och Halland län har det fattats beslut om distansundervisning för högstadieeleverna under de två första veckorna. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!