Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne: ”Vi har inte kastat in handduken”

Region Skåne rekommenderar distansundervisning vecka nio
Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bristen på vaccin har hotat målet att alla vuxna svenskar ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet.

Målet har legat fast, trots regionernas invändningar. 

Men nu har nya omständigheter gjort att även Skåne svängt tillbaka. 

– Vi har inte kastat in handduken, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren. 

Sveriges vaccinmål – att alla vuxna svenskar ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet – har varit föremål för diskussion sedan leveranserna inte har kommit som utlovat. 

Flera regioner, däribland Skåne, har signalerat att det blir svårt att nå utifrån de ändrade förutsättningarna. Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam har tidigare sagt till Kvällsposten: 

– Vi har suttit och räknat på det och med utgångspunkt i de siffror vi vet så här långt kommer 70 procent – som man räknar med – inte vara fullvaccinerade till sista juni. 

– Vi kommer ligga på runt 60 procent då och sedan klara några veckor därefter, en bit in i juli. Det blir inte så stor skillnad. 

Men regeringen och Sveriges vaccinsamordnare har varit orubbliga och så sent som i går kallade Rickard Bergström målet för ”fortfarande realistiskt” till Ekot. 

Och nu är det även positivare tongångar från Skåne. 

– Får vi bara vaccin så kommer vi klara målet. Vi har inte kastat in handduken, säger Maria Landgren efter onsdagens pressträff. 

Ändrade riktlinjer 

Per Hagstam har tidigare förklarat för Kvällsposten att det nationella målet är svårt att nå eftersom bristen på vaccin inledningsvis gjort att man tappat så mycket i takten under en ganska lång tid i början av året och att det kommer påverka längre fram. 

Två nya omständigheter har dock förändrat läget. 

Folkhälsomyndigheten har ändrat riktlinjerna för Astra Zenecas vaccin till att det i stället för ett dosintervall på runt fyra veckor nu ska gå nio till tolv veckor. 

– Det betyder att vi kan ge många fler dos ett i mars och april, konstaterar Maria Landgren. 

Vidare har Johnson & Johnson ansökt om godkännande och av detta vaccin ska det bara behövas en dos i stället för två för fullt skydd. 

– Vi har hög vaccinkapacitet, säger Maria Landgren. 

Totalt har 58 547 fått en första dos i Skåne och 30 547 är färdigvaccinerade. 

Vaccinläget i de sydsvenska regionerna

Blekinge 

”Vår ambition är fortsatt halvårsskiftet, men om det håller beror på vaccinleveranserna.”

Kalmar 

”Vårt vaccinationsläge ser bra ut utifrån de doser som vi får till oss. Nästa vecka börjar vi att vaccinera fas 2 med start för 80+, som fått brev hem om att boka tid. Därefter fortsätter vi åldersvis nedåt tills alla inom gruppen 65+ har fått en första dos innan vi går vidare till fas 3. 

Under förutsättning att vi får utlovade mängder vaccin till oss så klarar vid det. Vi skulle självklart vilja vaccinera fortare men vi förhåller oss till de leveranser vi får.”

Halland 

Halland har inte svarat på hur man ser på målet i dagsläget men enligt statistik från torsdagen har regionen hittills vaccinerat 31 687 varav 10502 fått dubbla doser. 

Kronoberg  

”Vi har ingen ny definitiv prognos men det är tveksamt att vi kan nå målet sett till förseningarna nu. Får vi bara vaccin kommer vi vaccinera på.” 

Fler nyheter: Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen

Fyra saker som är bra att veta om Mette Frederiksen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!