Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Muterat virus bakom andra vågen

Såhär lät det på en pressträff i slutet av december om det allvarliga läget i Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skåne har drabbats väldigt hårt under den andra coronavågen. 

Nu ska regionen analysera om det beror på en muterad virusstam som sprider sig snabbare. 

Sedan tidigare har endast enstaka prov analyserats utifrån virusstam.

– Jag kan alltså inte säga om det är den ena eller den andra stammen,

svarar smittskyddsläkaren Eva Melander på frågan om det skulle kunna röra sig om en spridning av den brittiska mutationen.

Under den andra coronavågen har Skåne drabbats hårdare än Stockholm, om man jämför exempelvis antalet patienter som får sjukhusvård för covid-19.

Detta till skillnad från i våras där Skåne var en av de regionerna med lägst smittspridning.

På en digital presskonferens under måndagen där bland annat även länsstyrelsen och polisen deltog fick smittskyddsläkaren Eva Melander frågan om varför det ser värre ut i Skåne jämfört med exempelvis Stockholm.

– En stor skillnad är ju att Skåne drabbades väsentligt lindrigare i våras och att vi därmed har färre immuna personer än i Stockholm. Det är säkerligen en del av förklaringen, svarade hon. 

Kvällsposten ställde i förra veckan frågan till smittskydd om de följer utvecklingen av antikroppar i Skåne och då svarade Eva Melander: 

– Vi har inte samlat in uppgifter om antikroppar. Eftersom urvalet av provtagna inte har gjorts på något systematiskt sätt, skulle det inte ge information om hur stor andel av befolkning som har antikroppar.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Förändrade virusstammar?

 En annan tänkbar orsak som Eva Melander lyfte fram på pressträffen var att viruset möjligtvis kan ha förändrat sig och att dessa eventuellt mer spridningsbenägna stammar sprider sig mer i Skåne just nu än i andra delar av landet.

– Det har vi inga vetenskapliga belägg för ännu, men där gör vi en insats nu. Därför har vi intensifierat typningen av våra virusstammar nu. Vi kan bara spekulera, vi kan inte förklara. 

För Kvällsposten utvecklar Eva Melander tankarna om arbetet för att upptäcka spridning av en eventuell mutation. 

– Vi har tagit initiativ till att fler av de positiva covidproverna behöver typas mer systematiskt för att vi skulle få en aning om vad det är för stammar som rör sig i vårt samhälle. 

Om man i så fall misstänker att det rör sig om den brittiska mutationen – som spritt sig i Danmark och som också har upptäckts i ett antal fall i Sverige – kan Eva Melander inte svara på i dagsläget. 

– Jag kan alltså inte säga om det är den ena eller den andra stammen eftersom vi inte typar våra prover i någon större skala i dagsläget, utan endast enstaka prov har skickats in enligt Folkhälsomyndighetens program för detta.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vaccinerar personal 

Under våren hade Skåne som mest runt 100 inlagda patienter – varav runt 20–25 fick intensivvård – en enskild dag. Under måndagen den 11 januari fick 571 personer vård för covid-19, varav 62 patienter intensivvårdades. I torsdags vårdades 630 patienter på skånska sjukhus, men även då var antalet iva-vårdade 62 personer.

I Stockholm vårdades som mest runt 1 100 personer för covid-19 i april. Nu vårdas totalt 685 patienter på sjukhus i regionen, varav drygt 80 får iva-vård, enligt siffror från Region Stockholm i fredags.

Landets regioner kom nyligen överens om att viss vårdpersonal ska prioriteras upp och få coronavaccinet tidigare än planerat. I Skåne drar man redan på måndagen i gång och först ut att få vaccinet är personal på akutmottagningar och akutvårdsavdelningar, som exempelvis intensivvården, infektionsavdelningar och ambulansverksamhet. Tidigare har Region Skåne gått ut med att det skulle dröja ett par veckor. 

– Det är oerhört glädjande att vi kan komma i gång tidigare än planerat med att vaccinera hälso- och sjukvårdspersonal. Just nu pågår ett intensivt arbete för att bygga upp kapaciteten vid sjukhusen så att vi successivt kan skala upp antalet vaccinationer och inkludera fler grupper allt eftersom, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande. 

Under tisdagen planerar Stockholm påbörja sin vaccination av viss vårdpersonal, enligt ett tidigare pressmeddelande från regionen.

Vanligaste missarna med munskydd

Överläkarens tre bästa tips – så ska du göra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!