Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne satsar: Vill öka testningen

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Endast en procent av alla som testas för covid-19 i Skåne har sjukdomen. 

Samtidigt satsar regionen på att trappa upp testningen ännu mer och öppnar fler mobila testenheter. 

– Vi stressar labben maximalt och trampar gasen i botten gällande kapaciteten, säger Alf Jönsson, regiondirektör på onsdagens presskonferens. 

Den lilla puckel som kunde anas för smittspridningen av covid-19 i Skåne under augusti har gått ner igen. 

Trots en ökad testning är endast en procent positiva i provtagningen och antalet nya bekräftat smittade har gått ner till under 30 per dag. 

 – Vi ser inga kluster eller ansamlingar utan det finns i hela Skåne. Det är inte någon kommun som sticker ut nämnvärt, konstaterar smittskyddsläkare Eva Melander. 

– Sedan är det glädjande nog väldigt få äldre som drabbas och inga stora utbrott på äldreboende. 

Ett mindre antal patienter vårdas för covid-19 på sjukhus. Samtidigt satsar region Skåne nu på att trappa upp testningen ännu mer. 

Under måndagsförmiddagen öppnade fem provtagningsplatser i Skåne, en i Lund, en i Helsingborg, en i Kristianstad och två i Malmö och inom kort tillkommer ytterligare provtagningsplatser i Hässleholm, Ängelholm, Malmö och Lund.

Dessutom finns 160 vårdcentraler i Skåne och apotek som kan bistå med provtagning.  

– Testerna är till för de som har symtom och för att undvika köer och väntan i vården för de som verkligen behöver, säger Alf Jönsson, regiondirektör. 

Symtomfri partner får vara med vid planerat kejsarsnitt

När trycket på sjukvården har minskat kan alltmer återgå till det normala. Exempelvis öppnar man nu för symptomfri partner att vara med vid planerat kejsarsnitt.

Nu är det högprioriterat att ta hand om de patientgrupper som fått stå tillbaka, understryker regional chefläkare Rasmus Havmöller. Den undanträngda vården är en utmaning av en mer långvarig karaktär.

Ett område där man nu kommer att kraftsamla för att komma ikapp är höft- och knäledsoperationer.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!