Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånes nya rekommendation: Hemundervisning efter lovet

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Skånes smittskyddsläkare Eva Melander
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skåne rekommenderar nu högstadier och gymnasieskolor att bedriva fjärr- eller distansundervisning första veckan efter sportlovet. 

Detta efter att smittspridningen inte längre går ner. 

– Sportlovet kan innebära en hel del nya kontakter och det ökar risken för smittspridning, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne. 

Skånes hög– och gymnasieskolor rekommenderas att gå över till fjärr– eller distansundervisning första veckan efter sportlovet.Det framgår i information från regionen som skickades ut under tisdagsförmiddagen. 

Bakgrunden består i att den tidigare nedåtgående trenden i smittspridningen har brutits tillsammans med att lovet innebär en risk då man eventuellt träffar nya kontakter. 

– Den trend av färre positiva fall som vi har upplevt de senaste veckorna är bruten. Vi befinner oss nu på en platå och måste ta till åtgärder för att vi inte ska hamna i en ökning av antalet smittade. Sportlovet kan innebära en hel del nya kontakter och det ökar risken för smittspridning. Därför rekommenderar vi att undervisningen på högstadiet och gymnasiet i möjligaste mån ska bedrivas på distans under veckan efter sportlovet, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Karantän efter vistelse utomlands 

Rekommendationen om fjärr– och distansundervisning gäller under vecka nio. Därefter rekommenderas gymnasieskolorna att gå tillbaka till att ha en maxmalt en tredjedel på plats i skolan samtidigt och högstadier till den nivå som de hade veckan innan sportlovet. 

Vidare ska alla som varit utomlands stanna hemma från arbete eller skola under sju dagar efter inresa till Sverige. Man ska också provta sig två gånger, först direkt efter ankomst till Sverige och sedan igen efter fem dagar. Detta gäller för hela Sverige och är rekommendationer från Folkhälsomyndigheten sedan tidigare. 

– Har du varit utomlands på lovet gäller tidigare införda regler om att stanna hemma från arbete, skola och förskola samt att undvika att träffa andra människor, förutom den egna familjen, under sju dagar efter att du kommit tillbaka till Sverige. Dessutom ska alla över sex år provta sig direkt när de kommer hem och sedan ta ett nytt prov efter fem dagar, säger Mattias Waldeck.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!