Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåne: ”Viruset finns kvar och alla doser är viktiga”

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen går långsamt neråt i Skåne. 

På onsdag förmiddag håller regionen pressträff om coronaläget. 

Region Skåne förbereder just nu sjukvården för att ha beredskap för att ta emot flyktingar från Ukraina som behöver sjukvård, berättar regiondirektören Alf Jönsson på onsdagens pressträff. 

Samtidigt har smittspridningen av covid gått ner i Skåne. Andelen sjuka av de som provtar sig är mindre men fortfarande hög enligt smittskyddsläkaren Eva Melander. 

– Det är dock fler fall äldre på särskilda boende nu än tidigare men grovt sett är de milt sjuka så bilden är inte helt negativ, säger hon. 

Enligt smittskyddsläkaren är det få andra luftvägsvirus i omlopp just nu. 

– Covid finns kvar i samhället, får man en förkylning eller luftvägsinfektion i dag så är det mest sannolikt att det är covid. 

Vidare har belastningen med coronapatienter inom sjukvården minskat. 

Maria Landgren, vaccinsamordnare, redogör för vaccinläget. 

– Det behöver öka i grupper under 40 år. Vi behöver komma högre upp här. Viruset finns kvar och alla doser är viktiga. 

– Alla behöver påfyllnadsdos eftersom skyddet avtar. En del väntar för att man har haft covid, men det är också väldigt oklart hur långt skyddet sitter kvar efter genomgången infektion så rekommendationen är att ta dos tre så fort man har tillfrisknat.