Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåne mest populära länet att flytta till

Närheten till naturen är ett skäl till att Skåne är populärt att flytta till tror Sjöbos kommunalråd Magnus Weberg.
Foto: Colourbox

Skåne är det mest attraktiva länet i Sverige att flytta till vad gäller inrikesflyttar. 

Förra året var det 3 500 personer fler som flyttade in från övriga Sverige till Skåne än antalet som flyttade ut.

– Det är faktiskt den högsta siffran under hela 2000-talet. Snittet de senaste tio åren har legat på 1 800–1 900, säger Tobias Fagerberg, statistiker på Region Skånes enhet för samhällsanalys, till Sydsvenskan.

Skånes starka befolkningsutveckling står sig trots den pågående coronapandemin. Skåne var under 2020 landets mest lockande län att flytta till enligt SCB. 

– Det kan också bero på att man från övriga delar av landet inte har lika lätt att flytta utomlands längre. Då kanske man drar sig hit i stället, säger Tobias Fagerberg till tidningen.

Flera mindre kommuner ökar i popularitet vad gäller inrikesflyttar enligt 2020 års statistik. Simrishamn ökade med 224 personer, en rejäl ökning från 2019. För Ystad var ökningen 500 personer, för Sjöbo 197 personer.

– Vi ser det under längre tid. Det är inte en reaktion på pandemin. Man vill kunna gå ut genom ytterdörren och inte ha så långt till skogen, säger Sjöbos kommunalråd Magnus Weberg (M) till tidningen.

I botten av Sverigelistan finns Stockholms län. 5 600 personer fler flyttade ut från länet till övriga Sverige än antalet som flyttade in.