Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne kan få marint naturreservat

Här är morgonens nyheter från Sydsverige 26 juni
Kullaberg.
Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN

Länsstyrelsen föreslår ett marint naturreservat i Kattegatt utanför Höganäs och Båstad. Det skulle bli det näst största i Sverige, och det största som bara består av vatten, skriver Helsingborgs Dagblad.

Reservatet är tänkt att ge bättre skydd åt tumlare och torsk. Området är 58 000 hektar stort och föreslås få namnet Skånska Kattegatt. Länsstyrelsen hoppas på att fatta beslut till årsskiftet.

Fiskarna i området är dock skeptiska till förslaget och befarar att fisket kan komma förbjudas helt. Att tumlarna behöver skydd köper de inte heller.

– När man var liten blev man imponerad om man fick syn på en tumlare. Nu är de så många som vi aldrig har sett förr, så uppenbarligen klarar de av att reproducera sig. Det finns ingen anledning att skydda dem, säger fiskaren Johan Jönsson till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!