Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne: Astra är säkert och effektivt vaccin

Efter EMA:s besked om möjlig koppling till biverkningar för Janssens vaccin.
Eva Melander.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Landgren.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinationsviljan beskrivs som stor i Skåne – men nu betonar vaccinsamordnaren Maria Landgren att det inte går att själv välja vaccin utan att man får ta det som erbjuds vid tillfället. 

– Astra är använt i över 20 miljoner doser. Det är säkert i de åldergrupper där det rekommenderas, säger hon. 

Samtidigt ser Skåne inte några problem med att vaccinera personer från andra regioner som befinner sig i Skåne. 

91 000 skåningar är nu fullvaccinerade – enligt Regiondirektören Alf Jönsson på onsdagens pressträff. 

– Vaccinationsviljan är stor i Skåne. Alla vill vaccinera sig. Skåningarna går man ur huse för att få vaccin, säger han. 

Alf Jönsson konstaterar också att han inte förstår debatten om vaccination av utomläns, utan att regionerna måste hjälpas åt om det är någon som befinner sig i en annan region och som ska vaccineras. 

Han får också medhåll av vaccinsamordnaren Maria Landgren:

– Det viktigaste för oss är att vaccinera. Om det är en region som vaccinerar många utomläns så får vi se på fördelningen mellan regionerna. Är man i Skåne och vill vaccinera sig så är man välkommen att göra det. Men vi vill att man tar första och andra dosen på samma ställe för patientsäkerheten så vi vet att vi har en andra dos. 

Får inte välja vaccin 

Maria Landgren meddelar också att man i Skåne jobbar för att alla som vill över 65 år ska ha fått sin första dos under nästa vecka. Det kommer också att gå ut brev till alla som är mellan 60 och 64 år under nästa vecka.  

De som är under 65 år och som har fått en första dos av Astras vaccin kommer få Pfizers eller Modernas vaccin som en andra dos – tio veckor efter den första dosen. 

Men för de som är äldre än 65 år är det inte möjligt att välja bort Astras vaccin om det är det vaccin som man erbjuds vid tillfället. 

– Vi är i ett allvarligt läge och det är angeläget att så många som möjligt vaccinerar sig, det är begränsad tillgång på vaccin, man kan inte välja vilket. De tre vaccin vi använder är säkra och effektiva. Astra är använt i över 20 miljoner doser. Det är säkert i de åldergrupper där det rekommenderas, säger Maria Landgren. 

”Hög smittspridning”

Smittskyddsläkaren Eva Melander rapporterar att egenprovtagningen ökade under förra veckan och att antalet positiva fall minskat något. Smittan har dock ökat lite i de yngre åldersgrupperna samtidigt som det minskat i de äldre åldersgrupperna. Andelen positiva fall i egenprovtagningen minskade dock från 13 procent till 12 procent under förra veckan. 

– Vi har fortfarande en hög smittspridning som har en påverkan på vården men inte i närheten av den påverkan som vi kan se i andra regioner, säger Eva Melander. 


Ser mer: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!