Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya fall av deltavirus: ”Fullständigt väntat”

Bristande information försvårar vaccinplanering i Region Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Landgren, vaccinsamordnare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre fall av deltavarianten har upptäckts i Skåne.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Skåne rapporterar nu två nya fall av deltaviruset – och har totalt tre fall av den varianten konstaterats.

– Det största orosmomentet är att vaccinet inte ska bita, men det fakta vi har nu är att redan en dos ger ett bra skydd, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Samtidigt riktar regionen stark kritik mot leveransbeskeden för vaccinet. 

Pandemin fortsätter att gå på rätt håll i Skåne.

– Sammantaget ser vi en väldigt positiv bild av utvecklingen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare. 

Smittspridningen fortsätter att gå ner. Både antalet positiva och totala andelen positiva covid-prover har minskat.

Den brittiska mutationen dominerar fortfarande smittspridningen men det finns även enstaka fall av den sydafrikanska. Samtidigt rapporterar Skåne nu två nya fall av deltavariationen, det vill säga den som tidigare har kallats för den indiska mutationen. Totalt har Skåne nu tre fall av deltavarianten.  

– Det här är fullständigt väntat. Virus muterar hela tiden och som individ ska man inte gå runt och oroa sig för det här, säger Eva Melander.

25 procent fullvaccinerade

Smittskyddsläkaren betonar också vikten av att även ta dos två, delvis för att skydda sig mot nya mutationer. 

– Det är på ett sätt väntat att virus muterar och att det kommer nya varianter är vi beredda på. Det största orosmomentet är att vaccinet inte ska bita, men det fakta vi har nu är att redan en dos ger ett bra skydd och att två doser ger väldigt bra skydd, oavsett virusvariant, säger hon och fortsätter:

– Jag kan förstå att man som enskild person har många tankar men det är samma åtgärder som gäller.

Kopplas till studentfiranden

Antalet självprovtagningar har samtidigt minskat i samtliga åldersgrupper i Skåne. Yngre personer står för den största andelen smittade i nuläget, vilket troligtvis kan kopplas till studentfiranden, enligt Eva Melander.

– Vi får signaler från smittspårarna att flera av de som varit positiva har varit på studentfest. Men det är ingen statistik med fakta, det är indikationer, säger hon.

– Det är också en högre andel smittade i åldern 15-19 år och 20-29 år jämfört med andra åldersgrupper, men det är samtidigt ovaccinerade grupper och det har generellt gått ner i alla åldersgrupper.

”Extremt osäkert”

25 procent av skåningarna ska nu ha blivit fullvaccinerade enligt Alf Jönsson och hälften har fått en första spruta. Samtidigt är Alf starkt kritisk till leveranserna av vaccinet, framför allt då bristande leveransbesked och att beskeden kommer med kort varsel, vilket ger en stor osäkerhet. 

– Inte ens i januari hade vi så osäkra prognoser. Vi kan inte i dag säga, förbereda eller planera för hur mycket vaccin vi får per vecka. Det är osäkert flöde och mycket kort framförhållning. Det är med denna exceptionella och bristande leveransbesked vi har att förhålla oss till, säger Skånes regiondirektör Alf Jönsson. 

Maria Landgren, vaccinsamordnare: 

– Som Alf säger är det extremt osäkert hur mycket vaccin vi får i juli, säger Maria Landgren. 

– Pfizer kommer enbart ha två veckor framförhållning under sommaren. Sedan är det högst osäkert om curevac ens kommer att lanseras i Sverige. 

Risken att hamna på sjukhus fördubblas av deltavarianten

Deltavarianten sprider sig snabbare än andra varianter och risken att hamna på sjukhus fördubblas om man smittas av den..

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!