Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåne går mot trenden – stabilt antal patienter

Skånes smittskyddsläkare Eva Melander säger att de flesta, även de äldre, har en lindrig sjukdomsbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialministern Lena Hallengren (S) ser en brant ökning av antalet inlagda med covid i landet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även om antalet inlagda med covd ökar på många håll blir få fortfarande så allvarligt sjuka att de behöver vårdas på intensiven.
Foto: JENS CHRISTIAN

Stockholm och Västra Götaland rapporterar en stor ökning av antalet inlagda med covid senaste veckan – och socialministern Lena Hallengren (S) larmar om att antalet covidpatienter i landet stiger brant. 

I Skåne och Blekinge går trenden åt ett annat håll. 

Samtidigt fortsätter smittspridningen att slå nya rekord. 

Den nya coronavarianten omikron fortsätter breda ut sig snabbt. 

Den senaste veckan rapporterar Skåne 22 293 nya coronafall, vilket är drygt 5000 fler än föregående vecka. Men då har även kapaciteten för provtagningen ökat, för egenprovtagningen med över 5000. Samtidigt kan man ana ett mörkertal i antalet nya fall då det trots kapacitetsökningen av provtagningen har varit svårt att boka tid för test senaste veckan. 

– Vi har en kraftigt ökad samhällssmittspridning av covid-19. Vi ser en avsevärd belastning på olika samhällsfunktioner och på vård och omsorg. Detta som en konsekvens av att många är sjukskrivna på grund av covid-19 och andra luftvägsinfektioner, många vabbar och många är hemma som hushållskontakter till positiva fall. Den höga samhällssmittspridningen medför en risk för att det ska öka ytterligare de kommande veckorna, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Även om de flesta fallen fortfarande är personer under 59 år har Skåne upptäckt ett ökat antal positiva i den äldre åldersgruppen. 

– Tyvärr ser vi fortsatt fler smittade bland äldre på särskilt boende, men relativt sett få smittspridningar. Det positiva i det hela är att man rapporterar att de flesta, även de äldre, har en lindrig sjukdomsbild. Även inom sjukvården rapporteras få fall av smittspridning trots att det görs många smittspårningar där, säger Eva Melander.

Brant ökning av covidpatienter på sjukhus i landet 

Antalet patienter som vårdas för corona ligger dock stabilt – trots den ökade spridningen.  På torsdagen vårdas 230 patienter med covid på vårdavdelning och 14 på intensiven. Det kan jämföras med förra måndagen då 236 patienter låg med covid på vårdavdelning och 13 på iva. 

Det stabila vårdläget i Skåne, sett till patienter med corona, går mot utvecklingen både nationellt och i de andra storstadsregionerna. Under måndagen larmade socialminister Lena Hallengren på sociala medier om att antalet inlagda med covid-19 stiger brant. 

https://www.instagram.com/p/CY1nuQ_sFi-/

Och vid en jämförelse med Göteborg har Västra Götalandsregionen gått från totalt 238 inlagda förra måndagen till 329 i går, måndag. Även Stockholm rapporterar en stor ökning, från 371 till 493 senaste veckan. Samtidigt ligger antalet covidfall på intensiven ganska stabilt även i dessa regioner. 

Färre covidpatienter i Blekinge 

Enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten är det också fler regioner i Sydsverige som går mot trenden med ökat antal inlagda med covid. 

I Blekinge vårdades häromdagen två på vårdavdelning och tre på intensiven och kurvan där ser ut att ha vänt neråt. 

Blekinge ser ut att ha en nedåtgående trend.
Foto: Folkhälsomyndigheten.

I de andra sydsvenska regionerna – Kalmar, Kronoberg och Halland – har antalet inlagda ökat senaste tiden. Främst syns det en skarp ökning i Kalmar där totalt 21 patienter med covid är inlagda, varav 3 på intensiven. Det är dock runt hälften av totala antalet patienter under topparna i både första, andra och tredje vågen. 

Analet inlagda med covid i Kalmar enligt statistik Folkhälsomyndigheten uppdaterat på tisdagen.
Foto: Folkhälsomyndigeten.

Många covidpatienter vårdas av andra orsaker

Antalet patienter som vårdas med covid inkluderar dock även patienter som vårdas av andra anledningar men även är positiva för coronasmitta. Kvällsposten rapproterade förra veckan om en genomgång på Skånes universitetssjukhus där överläkarna kom fram till att runt en tredjedel av de inlagda patienterna med covid egentligen vårdades på sjukhus av andra anledningar. 
MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!