Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne ensamt om att ha vaccinplan

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skåne är den enda region i Sverige som har en färdig nedskriven plan för massvaccination, rapporterar SVT

Samtidigt 

– Skåningarna ska känna sig trygga i att det finns en klar och tydlig plan för när ett vaccin finns redo, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Under en presskonferens på onsdagen berättade regiondirektör Alf Jönsson att Skåne är förberedda för att massvaccinera i kampen mot covid-19. 

– Vi har gjort det förr och vi är beredda men vi vet att det är komplext. Nu är det dessutom två doser, konstaterade han. 

– Jag är väldigt trygg med godkännande av ett vaccin, att det kommer bli något bra, fortsatte han. 

Enligt SVT är Skåne den enda region i Sverige som har en färdig nedskriven plan för hur vaccinationen ska gå till. SVT har gjort en kartläggning där alla regioner får redogöra för sina vaccinationsplaner. 

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden: 

- För oss i Region Skåne är en god beredskap av yttersta vikt. Vi har på många sätt varit före och vaccinationsplanen är ett exempel på detta. Det gäller att ständigt vara förberedd på det värsta och arbeta för det bästa. Skåningarna ska känna sig trygga i att det finns en klar och tydlig plan för när ett vaccin finns redo. 

Under onsdagens presskonferens meddelade Alf Jönsson också att riskgrupper och vårdpersonal kommer att prioriteras, vilket betyder att det i första hand är 363 000 skåningar som ska vaccineras. Därefter komma alla övriga mellan 19 och 69 år.  

Vaccineringen blir gratis

Under torsdagen fattade Gilbert Tribo (L) ordförandebeslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden om att vaccinet ska bli gratis för alla skåningar. 

– Det är av yttersta vikt att skåningarna inte behöver stå för någon kostnad när det gäller vaccinering för covid-19. Därför har vi tagit initiativ till att göra kommande vaccinering avgiftsfri. På så sätt kan alla skåningar, oavsett ekonomiska förutsättningar, bli vaccinerade, säger han i ett pressmeddelande.

Beslutet ska klubbas i regionfullmäktige i februari. 

Se mer: Giesecke: Viruset har lurat oss många gånger

Giesecke: Viruset har lurat oss många gånger

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!