Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåne börjar med drive-in-testning

Hör överläkaren om den ansträngda sjukvården efter corona.
Skåningar kan snart göra drive-in-test vid symptom på covid-19.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I delar av Italien finns sedan tidigare driv-in-testning tillgängligt.
Foto: EMANUELE VALERI/AGF/SHUTTERSTOCK / EMANUELE VALERI/AGF/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Intresset för självtester är stort i Skåne. 

Så pass stort att skåningarna snart erbjuds drive-in-testning – samtidigt som barn och unga också uppmanas testa sig.

– Det är vårdnadshavaren som har ansvar för att barnet testas om det uppvisar symptom, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Region Skåne har sedan tidigare gått ut med en uppmaning till samtliga som har symptom att testa sig för covid-19. Än så länge har uppmaningen gått hem hos skåningarna – som testat sig i så pass stora antal att det blivit väntetid för att hämta ut självtester på ett antal utlämningsställen.

Redan nästa vecka kommer Region Skåne arbeta för att öka testkapaciteten med 50 procent, från 10 000 test per vecka till 15 000.

”Mer information om hur detta kommer att fungera i detalj kommer under nästa vecka. Men det rör sig bland annat om drive-in-testning på provtagningsstationer,” skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Även barn och unga med symptom uppmanas testa sig.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Kontrollera med sin bank” 

Uppmaningen att gå och testa sig vid symptom gäller inte bara för personer i riskgrupper. Region Skåne uppmanar även barn och unga att göra självtester. 

– Det är bra att kontrollera med sin bank och försäkra sig om att även ungdomar under 18 år har tillgång till rätt sorts e-legitimation. Det ger dem tillgång till fler e-tjänster och kunna ha en säker kommunikation med vården via 1177.se. Om man blir sjuk kan man då också beställa självtest, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne.

Enligt Smittskydd Skåne är det viktigt att ungdomar med symptom hela vägen från förskoleklass upp till gymnasieålder gör ett covid-19-test. Bland annat för att snabbt kunna återgå till skolan igen.

– Det är vårdnadshavaren som har ansvar för att barnet testas om det uppvisar symptom, säger Mattias Waldeck.

Beställ självtest via 1177.se

Testningen av barn sker genom de självtest som beställs via 1177.se och sedan hämtas ut på apotek.


För barn under 13 år beställer vårdnadshavaren testet.


För barn över 13 år är det barnet själv som beställer testet – vid behov med hjälp av vårdnadshavaren. För att göra det behöver barnet en egen e-legitimation, antingen BankID eller Freja eID Plus. Vårdnadshavaren bör kontrollera med banken att barnet har ett BankID som fungerar i e-tjänster som inte är bankens egna.


Om man skulle få problem och, av någon anledning, inte kunna beställa ett självtest via 1177.se kan man vända sig till sin vårdcentral för att få hjälp.


Källa: Region Skåne 

”Ögonvittnen” fångar unga publiken – får prestigefyllda Thaliapriset

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!