Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandinaviens största mordgåta blir tv-serie

Branden på Scandinavian Star våren 1990 tog 159 människors liv. Tre av dem var svenskar. Foto: LENNART REHNMAN
Ännu efter snart tre decennier är frågorna obesvarade – vem stod bakom branden, vilket var motivet och vad var det som gick fel i utredningen? Foto: TOR ARNE DALSNES/SCAN-FOTO

30 år efter den anlagda branden som tog 159 människors liv på färjan Scandinavian Star utanför Lysekil kommer en dokumentär i sex delar på en timme vardera.

Svenska SVT, norska NRK och danska DR ska visa serien om "Skandinaviens största mordgåta".

Den 7 april 1990 var Scandinavian Star på väg från Oslo till danska Frederikshavn med 482 personer ombord – 383 passagerare och 99 personers besättning.

Mitt i natten anlades bränder på flera ställen. Brandförloppet blev våldsamt och fartyget kunde inte längre framföras utan tvingades skicka ut nödsignaler.

Kaptenen lämnade Scandinavian Star innan hon bogserades in till hamn i Lysekil. Besättningens insats och säkerhetsstandarden ombord kritiseras senare hårt.

Tre svenska dödsoffer

Totalt omkom 159 personer, varav tre svenskar. 26 av dödsoffren var barn yngre än 15 år.

Att bränderna var anlagda fastställdes ganska snart. Men trots att flera utredningar gjorts under de snart 30 år som har gått sedan branden har ingen skyldig hittats.

Fartyget såldes efter branden, renoverades och gick under nytt namn i trafik i Västindien. Först 2004 skrotades hon för gott.

Tre fick korta straff

Ägaren till rederiet Vognmandsruten, en direktör och fartygets kapten dömdes 1992–93 till korta fängelsestraff för brott mot säkerhetsreglerna i den danska sjöfartslagen.

Men den eller de som genom att starta bränderna tog 159 människors liv – det värsta mordfallet i Skandinavien sedan andra världskriget – har aldrig ställts till svars.

I den ovissheten görs avstampet för den kommande TV-serien som produceras av Nordisk Film och Danish Documentary.

Dokumentären söker svaren på tre frågor – vem stod bakom branden, vilket var motivet och vad var det som gick fel i utredningen så att vi aldrig fått några svar?

"En tragisk historia"

Nordisk Film skriver i ett pressmeddelande att dokumentären ska utformas som "en gemensam nordisk samtidshistoria som sträcker sig över tre decennier".

Serien beskrivs som "en tragisk historia om de överlevandes öden, om anhöriga som miste allt, om myndigheternas försök att utreda, politiskt maktspel och tre årtionden av spekulationer".

Tre personer är drivande i arbetet med produktionen – journalisten Lars Halskov, dokumentärfilmaren Mikala Krogh och manusförfattaren Nikolaj Scherfig, som tidigare bland annat arbetat med tv-serien "Bron".

Överlevande intervjuas

Målet är att skapa Skandinaviens hittills mest ambitiösa "true crime"-serie, heter det.

– Förberedelserna har varit i gång en tid och nu är det officiellt, skriver Lars Halskov på Facebook.

– Vi har redan intervjuat ett antal överlevande och anhöriga till serien. De pratar bara om sådant som de själva gått med på. 

Planen är att serien "Scandinavian Star" ska få sin premiär våren 2020 – till 30-årsminnet av katastrofen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!