Branden på Scandinavian Star våren 1990 tog 159 människors liv. Tre av dem var svenskar. Foto: LENNART REHNMANBranden på Scandinavian Star våren 1990 tog 159 människors liv. Tre av dem var svenskar. Foto: LENNART REHNMAN
Branden på Scandinavian Star våren 1990 tog 159 människors liv. Tre av dem var svenskar. Foto: LENNART REHNMAN
Ännu efter snart tre decennier är frågorna obesvarade – vem stod bakom branden, vilket var motivet och vad var det som gick fel i utredningen? Foto: TOR ARNE DALSNES/SCAN-FOTOÄnnu efter snart tre decennier är frågorna obesvarade – vem stod bakom branden, vilket var motivet och vad var det som gick fel i utredningen? Foto: TOR ARNE DALSNES/SCAN-FOTO
Ännu efter snart tre decennier är frågorna obesvarade – vem stod bakom branden, vilket var motivet och vad var det som gick fel i utredningen? Foto: TOR ARNE DALSNES/SCAN-FOTO

Skandinaviens största mordgåta blir tv-serie

Publicerad

30 år efter den anlagda branden som tog 159 människors liv på färjan Scandinavian Star utanför Lysekil kommer en dokumentär i sex delar på en timme vardera.

Svenska SVT, norska NRK och danska DR ska visa serien om "Skandinaviens största mordgåta".

Den 7 april 1990 var Scandinavian Star på väg från Oslo till danska Frederikshavn med 482 personer ombord – 383 passagerare och 99 personers besättning.

Mitt i natten anlades bränder på flera ställen. Brandförloppet blev våldsamt och fartyget kunde inte längre framföras utan tvingades skicka ut nödsignaler.

Kaptenen lämnade Scandinavian Star innan hon bogserades in till hamn i Lysekil. Besättningens insats och säkerhetsstandarden ombord kritiseras senare hårt.

Tre svenska dödsoffer

Totalt omkom 159 personer, varav tre svenskar. 26 av dödsoffren var barn yngre än 15 år.

Att bränderna var anlagda fastställdes ganska snart. Men trots att flera utredningar gjorts under de snart 30 år som har gått sedan branden har ingen skyldig hittats.

Fartyget såldes efter branden, renoverades och gick under nytt namn i trafik i Västindien. Först 2004 skrotades hon för gott.

Tre fick korta straff

Ägaren till rederiet Vognmandsruten, en direktör och fartygets kapten dömdes 1992–93 till korta fängelsestraff för brott mot säkerhetsreglerna i den danska sjöfartslagen.

Men den eller de som genom att starta bränderna tog 159 människors liv – det värsta mordfallet i Skandinavien sedan andra världskriget – har aldrig ställts till svars.

I den ovissheten görs avstampet för den kommande TV-serien som produceras av Nordisk Film och Danish Documentary.

Dokumentären söker svaren på tre frågor – vem stod bakom branden, vilket var motivet och vad var det som gick fel i utredningen så att vi aldrig fått några svar?

"En tragisk historia"

Nordisk Film skriver i ett pressmeddelande att dokumentären ska utformas som "en gemensam nordisk samtidshistoria som sträcker sig över tre decennier".

Serien beskrivs som "en tragisk historia om de överlevandes öden, om anhöriga som miste allt, om myndigheternas försök att utreda, politiskt maktspel och tre årtionden av spekulationer".

Tre personer är drivande i arbetet med produktionen – journalisten Lars Halskov, dokumentärfilmaren Mikala Krogh och manusförfattaren Nikolaj Scherfig, som tidigare bland annat arbetat med tv-serien "Bron".

Överlevande intervjuas

Målet är att skapa Skandinaviens hittills mest ambitiösa "true crime"-serie, heter det.

– Förberedelserna har varit i gång en tid och nu är det officiellt, skriver Lars Halskov på Facebook.

– Vi har redan intervjuat ett antal överlevande och anhöriga till serien. De pratar bara om sådant som de själva gått med på. 

Planen är att serien "Scandinavian Star" ska få sin premiär våren 2020 – till 30-årsminnet av katastrofen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag