Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politiker får elda Koranen – men inte på Rosengård

Rasmus Paludan, ledare för högerextrema Stram Kurs, vill manifestera mot islam under fredagsbönen utanför stora moskén på Rosengård. Polisen föreslår att han istället manifesterar sex kilometer därifrån, på Fridhemstorget.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Polisen säger nej till danske politikern Rasmus Paludans begäran om att få manifestera mot islam vid stora moskén på Rosengård.

Dansken, som är känd för att bränna Koranen i invandrartäta stadsdelar, får nöja sig med Fridhemstorget i västra Malmö.

– Det spelar ingen roll, jag är inte ute efter att provocera muslimer, säger gatukonstnären Dan Park som sökt tillståndet.

Rasmus Paludan, ledaren för högerextrema partiet Stram Kurs som nästan kom in i Folketinget förra sommaren, är känd för hatiska kampanjer.

Ofta har han och partikamraterna lindat in Koranen i bacon och satt eld på den i invandrartäta stadsdelar.

När han nu försöker ta kampanjen till Rosengård, säger polisen stopp. Idén var att manifestationen skulle hållas under fredagsbönen nästa vecka, utanför stora moskén på Rosengård.

Istället föreslår polisen Fridhemstorget, som ligger ungefär sex kilometer ifrån stadsdelen.

Paludan brukar anordna starkt islamkritiska demonstrationer i områden där det bor många muslimer. På Blågårds plats ledde eldandet av Koranen till våldsamma protester i april 2019.
Foto: EPA

Gatukonstnären Dan Park, som har det gemensamt med Paludan att bägge tidigare dömts för hets mot folkgrupp, säger att dansken ”inte är glad”.

– Han är sugen på Rosengård. Han vill vara på invandrartäta områden. Själv vill jag provocera politiskt korrekta, säger han.

Förre statsministern Lars Løkke Rasmussen tog avstånd från Rasmus Paludan i fjor och kallade hans aktioner för ”meningslösa provokationer som bara har som mål att så split” men tillade att han bör bemötas med argument, inte med våld.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Flera representanter för muslimska samfund i Malmö säger till Kvällsposten att Malmöpolisen ringt dem om manifestationen.

Samfunden uppmanar nu muslimer att inte låta sig provoceras. 

Imam Salahuddin Barakat, som här deltar i en minnesstund på Malmö synagoga, är tacksam för Malmöpolisens agerande.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I sociala medier skriver Salahuddin Barakat, imam vid Islamakademin:

Malmöpolisen ska ha en stor eloge för att tidigt nå ut till oss för att tillsammans kunna finna det bästa för Malmö”.

Dan Park har tidigare placerat en burk med texten ”Zyklon B”, en gas som nazisterna använde för att mörda judar i utrotningsläger under andra världskriget, och ett hakkors utanför judiska församlingens lokaler i Malmö.

Judiska församlingen i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

På frågan varför han vill ta hit Paludans hatkampanj svarar Park:

– Om det är uttjatat? Det har ju bränts Koraner i Norge och Danmark men inte i Sverige. Jag tycker Sverige ska vara som andra nordiska länder.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!