Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalhuset köps upp: ”Haft ångest varje dag”

VD för Bostadsrätterna: ”Ganska tragiskt”.
Sibel Asan.
Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: FRITZ SCHIBLI

Bostadsrätter med fuktskador och mögel men utan el och varmvatten.

Kinesiska muren på Rosengård i Malmö har blivit känt som ett hus ingen vill bo i och ingen vill köpa loss.

Nu har en del av huset sålts för 80 miljoner kronor – men de boende får inte tillbaka de miljontals kronor de investerat i sina lägenheter.

– Jag och många andra är lättade över att det inte gick i konkurs. Vi ville inte förlora allt, säger boende Sibel Asan, 27.

Ett 500 meter brett och nio våningar högt hus som är svårt att missa breder ut sig över Kryddgården i Rosengård. 

Huset kallas Kinesiska muren och byggdes 1971 då bostadsbristen skulle byggas bort. 2008 ombildades hyresrätterna i huset till bostadsrätter – vilket 13 år senare blivit ett stort problem. 

Huset är nämligen uppdelat på flera bostadsrättsföreningar och adresser. En av dem heter Taxeringsrevisorn 2, ett hus som drivs av fastighetsförvaltaren Sapko Sinani. Det rör sig om sammanlagt fyra trappuppgångar och hundratals boende. 

Just Taxeringsrevisorn 2 har blivit ökänt för bostadsrätter som saknar el, värme och varmvatten. I januari i år lämnade kommunen in en orosanmälan för samtliga 119 barn i huset – på grund av mögel- och fuktskador.

Bud har godkänts 

Efter en lång strid skulle Taxeringsrevisorn 2 den 28 september läggas ut på exekutiv auktion av Kronofogden. Men i stället har bostadsrättsföreningens styrelse godkänt ett bud på 80 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget MKB. 

Beskedet innebär att de boende som blir av med sina bostadsrätter får en viss ekonomisk kompensation

Boende Sibel Asan, 27, är mycket lättad när hon talar med Kvällsposten strax efter nyheten. 

– Allting är bättre än noll. Jag och många andra är lättade över att det inte gick i konkurs, säger hon.

En konkurs hade inneburit att hon behövt betala tillbaka ett lån för en lägenhet som hon inte äger. Det hade varit förödande för hennes studentekonomi och kanske hade hon behövt hoppa av sina sjuksköterskestudier. 

– Jag har levt med ångest varje dag över vad som skulle hända om föreningen hade gått i konkurs, säger hon. 

I dag står hennes lägenhet möblerad men i övrigt tom. Hon har inte bott i den de senaste månaderna utan flyttat hem till sina föräldrar som bor bara ett stenkast bort.

Men alla har inte haft möjlighet att ta sig från Kinesiska muren och hon ömmar särskilt för de barn som fått växa upp där. Därför känns MKB:s övertagande bra. 

– Men jag kommer inte bo kvar. Jag ska gå vidare med mitt liv.

Sibel Asan är lättad över beskedet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sibel Asan är lättad över beskedet att bostads
Foto: JENS CHRISTIAN

Ingen upprättelse

En man i en av trappuppgångarna öppnar sömndrucket sin dörr, kliar sig i ögonen och frågar vad vi vill. Han försökte få sig en stunds sömn eftersom hans nyfödda son hållit honom vaken om nätterna – men vill gärna berätta om misären i huset. 

– Jag köpte min lägenhet 2018 för runt 600 000 kronor. Banken brukar kolla fastigheten, ekonomi och så vidare men ingen såg någonting fel. Sen under 2019 började elproblem, värmeproblem och jag började förstå vad tidningarna skrev om, säger Ali Zeineddine, 34, som arbetar som kock.

När han upptäckte problemen försökte han sälja. Men det var ingen som ville köpa.

– När vi upptäckte alla problemen i huset försökte vi sälja men ingen ville köpa. Mäklare efter mäklare sa att det var omöjligt. Jag förstod då att vi skulle förlora allting. De pratade om att Kronofogden skulle ta över, säger Ali Zeineddine. 

Ali Zeineddine köpte sin lägenhet 2018 för runt 600 000 kronor
Foto: FRITZ SCHIBLI
Ali Zeineddine arbetar som kock.
Foto: FRITZ SCHIBLI

76 procent av bostadsrättsföreningens styrelse bodde inte i Rosengård – utan drygt 60 mil norrut på Östermalm i Stockholm. Det var under företaget Amun Capital Sweden och vd:n Jan Severa, en Östermalmsbo aktiv i 31 bolagsstyrelser.

Boende i Kinesiska muren har alltså inte haft kontroll över föreningen i mer än ett decennium. När de hörde av sig om problemen i huset fick de inget svar och föreningens ekonomi blev mer och mer vanskött. Ingen årsredovisning lämnades in på flera år. 

Summan kan låta stor – men det betalar inte av de lån och utgifter alla bostadsrättsägare har lagt på sina lägenheter.

– MKB tänker omvandla bostadsrätterna till hyresrätter men vi måste fortfarande betala av våra lån till banken. Jag förstår inte att det inte finns ett skydd för oss. Det är oförståeligt att detta kan hända i Sverige, säger Ali Zeineddine.

54-årige Mesut Simseks förstod inte vad han hamnade i när han köpte lägenhet i Kinesiska muren.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Mesut Simseks
Foto: FRITZ SCHIBLI

Förstod inte 

54-årige Mesut Simseks började hyra en lägenhet i andra hand i Kinesiska muren för fem månader sedan. På grund av språkförbistringar förstod han inte att huset hade stora problem.

– Allt de sa var att det inte var några problem. Sen läste man i tidningarna att de ska sälja och att Kronofogden är involverad. Jag vet inte mycket hur det här funkar och jag undrar mycket. Ibland vaknar jag och funderar på framtiden, säger han

Mesut Simsek flyttade till Sverige från Turkiet och hoppas kunna få svar på sina frågor inom kort.

– Jag letar efter rätt man att fråga men jag får inga svar.

FLER NYHETER: Danska mirakelhuset – står kvar i ett hav av lava

”Lättade över att det forfarande står kvar”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!