Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalbankens vinst störtdyker – kunderna flyr

Under det första halvåret uppgår skandaldrabbade Danske banks nettoresultat till sju miljarder danska kronor. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
”Första halvåret 2019 präglades av utmaningar”, säger bankens vd Chris Vogelzang Foto: Pressbild

Under det första halvåret uppgår skandaldrabbade Danske banks nettoresultat till sju miljarder danska kronor.

Det är en fjärdedel lägre än för motsvarande period 2018. 

– Första halvåret 2019 präglades av utmaningar, säger bankens vd Chris Vogelzang. 

När Danske Bank under torsdagsmorgonen presenterade resultatet för årets andra kvartal låg det i nivå med förväntningarna.

Bankaktien reagerade svagt på rapporten. Efter en timmes handel på Köpenhamns–börsen låg nedgången knappt en procent.

I början av juni vinstvarnade den danska storbanken och angav en preliminär nivå för det andra kvartalets nettoresultat om 4,0 miljarder danska kronor.

Och precis där hamnade det, vilket innebär att nettoresultatet för det första halvåret ligger på sju miljarder danska kronor. En fjärdel lägre än för motsvarande period 2018. 

– Första halvåret 2019 präglades av utmaningar när det gäller både räntenivån, våra marginaler och de stigande omkostnaderna till compliance, säger bankens vd Chris Vogelzang i ett uttalande enligt BT

Complience är den avdelning som säkrar att banken följer alla regler, bland annat när det gäller pengatvätt och terrorfinansiering. 

Berit Behring är vd för Danske Bank Sverige: ”Vi måste hela tiden arbeta med företagets värderingar – och diskutera dem”. Foto: LISA MATTISSON

”Arbeta med värderingar”

Chris Vogelzang tillträdde 1 juni och varslade om att det kommer hända saker inom företaget under hösten. 

– Senare under året återkommer vi med en uppdatering om hur vi ska säkra att Danske Bank framöver kan erbjuda positiv kundupplevelse, bidra positivt till samhället och vara ett en bra arbetsplats för våra medarbetare. 

Danska bank har en del att göra när det gäller sitt anseende efter att den danska tidningen Berlingske i mars 2017 avslöjade en rad hårresande detaljer om hur ryska maffian använt Danske Banks estniska filial som tvättmaskin av svarta pengar.

– Vi måste hela tiden arbeta med företagets värderingar – och diskutera dem. Vi kan inte säga att nu har vi gjort det. Det måste vara en ständigt pågående diskussion som förs, sa Berit Behring, som är vd för Danske Bank Sverige, under en utfrågning i Expressens lounge i Almedalen. 

Men kunderna flyr banken, enligt BT

Under årets första sex månader ha banken tappat 13 600 kunder i Danmark.