Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skadestånd till kvinna som fick superlim i ögat

Ur arkivet: Så här rapporterade Expressen TV om händelsen förra sommaren.

En kvinnlig vårdtagare i Tingsryd som fick superlim i ögat av hemtjänsten får 10 000 kronor i skadestånd, skriver Smålandsposten.

Kommunen har fortfarande förtroende för personen som gjorde misstaget, meddelade vård- och omsorgschefen i Tingsryd i samband med händelsen förra sommaren.

Det var den 31 juli som hemtjänsten i Tingsryd gjorde morgonbesök hos kvinnan. En manlig medarbetare öppnade kylskåpet för att ta fram hennes ögondroppar.

Men i kylskåpet stod även en flaska superlim av märket Loctite Superglue. Det beskrivs som ”snabbt och starkt. Extra långt munstycke för svåråtkomliga ytor”.

Kvinnan hann få lim i sitt högra öga innan misstaget upptäcktes. Hon hade fortfarande obehag tio dagar senare. (Modellbild)
Foto: TAOLMOR / TAOLMOR
Superlimmet ”torkar transparent och skapar en hållbar osynlig limfog på bara några sekunder”.
Foto: Produktbild

Limflaskan påminner i formen om en flaska med ögondroppar – avsmalnande, med en pipett i änden. Mannen från hemtjänsten förväxlade flaskorna.

Upptäcktes omedelbart

Kvinnan skulle ha droppar i båda ögonen. Men misstaget upptäcktes direkt när hon hade fått lim i högra ögat.

Enligt hemtjänstens lex Maria-anmälan sa kvinnan att det sved och gjorde ont.

Mannen gick omedelbart i gång med att skölja kvinnans öga. Han larmade även tjänstgörande sjuksköterska.

”Han blir direkt medveten om att han brustit i sina kontroller”, heter det i anmälan.

”Mänskliga faktorn”

Kvinnan hade ännu tio dagar efter händelsen obehag och synnedsättning i sitt högra öga. Men hon ska ha sagt att hon tyckte synd om mannen som gjorde missen.

I Smålandsposten förklarade vård- och omsorgschefen Martin Hansson att det hela berodde på den mänskliga faktorn.

– Det är olika saker som leder fram till att man tar fel flaska, sa han till tidningen.

– Vi har så klart pratat med den aktuella medarbetaren som säger att ”det bara hände”. Det här är en allvarlig sak och händelse men vi har fortfarande förtroende för medarbetaren.

På fredagen meddelade kommunen att kvinnan skulle få 10 000 kronor i skadestånd för sveda och värk, samt ersättning för eventuella utlägg.Se mer: Misstar superlim för ögondroppar

Yacedrah Williams blandade ihop superlimmet och ögondropperna och droppade lim i sitt eget öga. Hennes syn räddades av att hon bar linser.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!