Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ska jag lära min
dotter karate?

Kvällspostens Henrik Högström. Foto: Peo Möller

Ska jag lära min dotter hemsnickrad karate eller ska jag prata med min son om respekt? Se där två saker som jag skulle velat slippa tänka på under festivalen.

Tre tips för dagen

13-15 Jämställd barnvagnstipsrunda, Barnlandet.

Det gäller att utmana sina fördomar här i livet om man vill utvecklas. En barnvagnstipsrunda som ställer frågor om jämlikhet och jämställdhet låter ju som ett fotriktigt eko från Hem & Skola på 70-talet. Kan jag ha fel?

15.30-16.15 Malmö Opera, Rickard Söderberg med vänner, Stora Scenen

Det är med opera som med jazz. Jag uppskattar det i teorin men har svårt för det i praktiken. Av vad jag har hört så var det dock bra drag förra året

22.00-22.55 Nightmen, Gustavscenen

Jag förutspår att det kommer finnas många unga män med glåmig hy, mustasch och dålig hållning i publiken framför Nightmen. Men fördomar är som sagt till för att utmanas och här finns ett gyllene tillfälle.

I vanliga fall brukar jag och brorsan tala om gemensamma intressen när vi träffas. Vi avhandlar harmlösa ting som familj, fotboll, musik och tv-serier.

Det här är saker vi känner till och som vi kan uttala oss om. Men nu senast kom vi in på ett ämne vi aldrig avhandlat förr. Vi satt i bilen på en vindlande skogsväg i Roslagen och avhandlade hur våra tonårsdöttrar bäst skulle kunna freda sig mot eventuella tafsare. Jag hävdade att det gäller att slå först, alternativt knäa angreppsmannen i "koddarna". Brorsan, å sin sida, hävdade att han instruerat sina flickor att skrika högt som fan och springa därifrån.

Vi kunde enas om att det nog var bäst att flippa ut eftersom ingen pallar attackera en galen jävel. Kanske en som är större och starkare men aldrig en som är galen.

Det blev ett snillen spekulerar av rang eftersom vi båda är fredliga mesar. Jo, vi har brottats på skolgården men sällan hamnat i riktig kuring. Som tur är har jag en kollega som inte bara sett kampsport på TV utan även kan utan även kan utöva det. Kollegan, vi kan kalla honom Tomas, lärde mig en enkel kombination som skulle kunna neutralisera vem som helst. Vänster-höger-spark, bam, bam, bam!

En kombination som jag givetvis tog med hem och drillade ungarna i. Det är ju så klart något sjukt över det. Jag kunde ju lärt dem något nyttigt istället: foxtrot, ett korttrick, ännu en Bellmanvits. Istället valde jag alltså vad Bruce Lee kanske skulle kallat The way of the Dragon. Min äldsta flicka har varit på festivalen båda dagarna och haft skitkul med sina kompisar. Bruce Leekombinationen har hon glömt bort och uppenbarligen inte haft något behov av. Det är ju så det ska vara. Det ska inte behövas några polisarmband, extra kameraövervakning eller hemsnickrade karatekombinationer för att våra döttrar ska känna sig trygga.

Det är jag, brorsan, våra söner och alla andra män som ska visa respekt.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!