Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska föra in pendlare till Sverige i lyxbilar

Danska it-företaget Ageras ska låta sina nyckelpersoner åka BMW över ÖresundsbronFoto: Pressbild
Tanken är att lyxbilar inte kontrolleras lika oftaFoto: Ludvig Thunman

Lyxbilar ska ta vissa svenska tågpendlare förbi de nya id-kontrollerna vid Öresund.

Det danska it-företaget Ageras låter sina nyckelpersoner åka i BMW över Sundet.

Lyxbilar kontrolleras inte lika noggrant - och då går det fortare är tanken.

Danska företag med svenska anställda letar efter lösningar för att få över sina anställda till Köpenhamn från Malmö utan besvär. Enligt tidningen Politiken och flera andra danska medier är den smartaste lösningen att låta de anställda åka i skinande blanka BMW-bilar över sundet

Svenska Dagbladet har plockat upp Politikens artikel och berättar att det är det Köpenhamnsbaserade IT-företaget Ageras - där runt 25 av de 76 anställda är svenskar - som nu använder sig av en okonventionell lösning.

– Redan i måndags började våra svenska medarbetare att snacka om att den extra restiden gjorde att de funderade på att byta jobb, säger Rico Andersen, vd vid Ageras i Politiken.

Kontrolleras inte på samma sätt

Företaget har löst situationen med ett leasingavtal med splitter nya bilar - två BMW 420 och en Mini Cooper - till nyckelpersoner som sedan tar de övriga medarbetarna med sig över Öresundsbron.

Dessa nyckelpersoner får jobba lite mer för att köra en runda och plocka upp de övriga svenska anställda.

Företaget resonerar att bilar – till skillnad från tåg och bussar – inte kontrolleras på samma sätt.

– Jag har själv prövat att köra bil över sundet i en av de nya BMW:erna, och man blir inte vinkad åt sidan för id-kontroll. Gränskontrollanterna tar bara in de bilar som ser lite suspekta ut.

Jag ville alltså inte att våra medarbetare skjutsas i någon gammal Opel, säger Rico Andersen, vd vid Ageras apropå den ganska dyra lösningen med nya märkesbilar i Politiken.

Är ett it-företag

Ageras är ett it-företag som sysslar med att förmedla tjänster inom revision, redovisning och juridik till både privatpersoner och företag.

Vd:n Rico Andersen liknar situationen just nu med delningen av Tyskland och att det är företagen som i slutändan får betala räkningen för de id-kontrollerna. Och ska Ageras ha svenska medarbetare måste de agera tuffare vara lite tuffare för att locka svenska medarbetare.