Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjung om den härliga våren – nu är den här

Då kommer våren.
Tora Tomasdottir, meteorolog vid StormGeo.Foto: Privat
Krokus är ett säkert vårtecken.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
En bild från Malmö från våren i fjol. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Dags att ta fram utemöblerna, dricka kaffe i solen och bara njuta.

Okej, Sydsveriges nuvarande väderlek bjuder kanske inte på så mycket vårkänslor, men enligt meteorologerna är våren här. 

– Lågtrycken har varit som en liten motor som svept in varmluft för oss, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på StormGeo.

När sju dagar från den 15 februari haft medeltemperatur på över noll grader vet man säkert – den meteorologiska våren anlände då.

– Temperaturen är hög och när även sista dygnet hållit sig så, då kan man säga att det är meteorologisk vår, säger Tora Tomasdottir.

Trots att våren rent meteorologisk räknas vara här är kanske vårkänslorna inte helt på topp i Sydsverige. Det har varit blåsiga och regniga dagar och det blir likadant under lördagen.

– Det kommer blåsa ännu mer i morgon men i efterhand drar regnet bort och framåt kvällen avtar också vinden. Imorgon är kanske en inomhusdag när man får klä på sig rejält om man ska gå ut. 

Klarnar upp

På söndagen ser det betydligt ljusare ut – då har vindarna avtagit och även om det inte kommer vara helt klarblått så ser dagen ut att bli finare – på sydöstkusten väntas till och med strålande sol.

– Det kanske inte blir klart och soligt men det blir i alla fall inte helmulet. Jag skulle säga att lördag är innedagen och söndagen utomhusdagen, säger Tora Tomasdottir.

Påskliljorna blommar redan i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Orsaken till det milda vädret som gjort att vi alltså nu har vår är faktiskt lågtrycket som dragit in.

– Det har dragit med sig stora regnmängder och vind men också liksom svept med sig mild luft söderifrån. Det är därför vi haft så milt väder. Lågtrycken har varit som en liten motor som svept in varmluft för oss. Det är den korta förklaringen till varför det varit varmt för säsongen, säger Tora Tomasdottir.

Meteorologen poängterar att känslan av vår är olika för alla. 

– Det kan vara den första koppen kaffe utomhus, den första fjärilen, den första blomman, den första vårfågeln. Det finns så himla mycket vårtecken som inte är en siffra på termometern. Den egna definitionen är viktigare än den meteorologiska våren, säger Tora Tomasdottir.

Sydsveriges helgväder

Skåne får en ganska blöt och mulen lördag med runt 6 grader i temperatur. Regnet avtar framåt kvällen. Under söndagen klarnar det upp med solen som tittar fram. 

Blekinge får en lördag med regn och runt 6 grader där också. Söndagen ser dock ut att bli riktigt fin, strålande sol på många håll.

Lite varmare i södra Halland med runt 8 grader på lördagen. Regnet bör väntas lägga sig fram mot eftermiddagen. Söndagen blir mulen och det finns risk för skurar.…

Södra Småland får lite mer regn och runt 6 grader på lördagen. Framåt eftermiddagen kommer regnet dock blandas med solsken. På söndagen väntas växlande molnighet men temperaturen sjunker något. Mot Kalmar-hållet väntas dock strålande sol.

Vårvädret har inte riktigt anlänt – dags att boka resa? Här får du tips: