Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regnig sista april – men sen kommer värmen igen

Foto: Fritz Schibli / Fritz Schibli
Foto: ANNA BANK / FOTOGRAF ANNA BANK
Sommarvärmen är snart tillbaka i södra Sverige. Kanske någon till och med vågar sig på ett dopp.Foto: SANNA DOLCK / KVP

Det varma sommarvädret har svept in över Sydsverige!

Men tyvärr tar solen en paus några timmar under valborgskvällen – och regnet smyger sig på.

Fast redan nästa helg ska sommarvärmen vara tillbaka.

Imorgon är det många som vill vara ute och fira valborg, och under dagen ska det – rent vädermässigt – gå alldeles utmärkt. Under morgonen ska solen skina över Sydsverige, och temperaturen kan stiga upp mot 20 grader.

– Det kommer generellt sett vara en ganska solig morgon och förmiddag, men det kommer blåsa ganska mycket från öst så vid kusten kan det nog kännas lite kyligare. Men har man en vindjacka eller hittar ett ställe i lä så känns det säkert varmt ändå! berättar Tora Tomasdottir glatt, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

 

Läs mer: STOR GUIDE: Här kan du fira valborg i Sydsverige

 

Regn på valborg

Men framåt eftermiddagen kommer molnen in, och med dem kommer regnet. 

– På kvällen kommer ett ihållande regn, och temperaturen kommer sjunka drastiskt. Så tyvärr kommer det bli en blöt brasa, säger Tora Tomasdottir. 

Tora tipsar om att inte låta sig luras av solen på förmiddagen och glömma bort regnponchon, men hon säger att det finns hopp om att det klarnar upp igen.

– Problemet när det är så fint på dagen är att man kanske inte är förbered för regn senare – så jag hade tipsat om att ta med extra filtar och tänka på vårt gamla favorituttryck: "kläder efter väder!", säger hon och skrattar.

Tora Tomasdottir är meteorolog vid väderinstitutet Storm. Foto: MAGNUS HELLBERG

Varmt i helgen

Men trots en regnskur på valborgsmässoafton så ser resten av veckan lovande ut. Fram till helgen ska det vara ett typiskt aprilväder: vårvärme, oberäkneliga skurar här och var men mestadels sol. Men i helgen, då blir det varmare!

– Det kommer bli upp mot 20 grader, och jag skulle tippa på att det blir som absolut varmast i nordvästra Skåne, säger Tora Tomasdottir.

I söder och längs ostkusten, det vill säga vid Österlen och Ystad, så kommer det bli aningen kallare – på grund av blåst.

– Vädret är generellt ett typiskt aprilväder, det är lite upp och ner helt enkelt! Men utöver några skurar här och där och lite blåst så kommer det vara ett riktigt fint vårväder med temperaturer mellan 15 och 20 grader, säger Tora Tomasdottir. Men det är i alla fall ingen vinter på väg tillbaka!

 

LÄS MER: Kolla vädret där du bor – prognos för tio dagar framåt