Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukvården larmar: ”Är på bristningsgränsen”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Akuten i Helsingborg befinner sig i kris, enligt en ny rapport från företagshälsovården Previa. 

Intervjuer med majoriteten av de anställda utgör underlaget till rapporten som visar på omfattande brister och problem, skriver HD

Efter larm från anställda på akuten i Helsingborg gjorde Vårdförbundet och Läkarförbundet för ett år sedan en gemensam så kallad 6:6a-anmälan, där de slog larm till arbetsgivaren om arbetsmiljön på akuten. Arbetsmiljöverket fastslog därefter att bristerna på akuten är så allvarliga att sjuksköterskornas hälsa riskeras.

Enligt HD fick företagshälsovården Previa i uppdrag av sjukhusledningen att intervjua medarbetarna. Av 172 som erbjudits, har 155 personer inom alla yrkeskategorier deltagit.

Majoriteten av de anställda vittnar om hög arbetsbelastning och knapphändig återhämtning. Ständig arbetsstress är normalitet och flera beskrivet arbetssituationen som ”kaos”.

Sören Nordh är huvudskyddsombud på Vårdförbundet och jobbade själv på akuten fram till september.

– Man är uppgiven och oerhört trött på situationen, att det inte händer något åt det bättre. Det här har varit ett problem i flera år och många har gett upp hoppet om att det ska bli någon förändring, säger han till HD.

Sjuksköterskor hårdast belastade

Sjuksköterskor utpekas som den hårdast belastade yrkesgruppen, men även undersköterskor och bitvis läkare lider av stress. Personalen känner att de inte hinner ta hand om inlagda patienter och den stora personalomsättningen tvingar gamla medarbetare lära upp nya. 

Lojaliteten mellan kollegerna på akuten gör att medarbetare inom alla yrkeskategorier tar extrapass för ”att verksamheten ska fungera”. Att alltid vara redo att hoppa in på jobb gör att många har svårt att koppla av under sin lediga tid. 

I sin slutsats skriver Previa att akutens verksamhet fungerar mycket tack vare personalens lojalitet. Previa liknar situationen på akuten vid en långvarig krissituation. De riktar kritik mot ledningen och menar att hela Helsingborgs lasarett behöver vidta åtgärder för att förbättra akutens arbetsmiljö.

Håkan Kerrén, verksamhetschef för akuten, vill inte kommentera Previas rapport, men säger till HD:

– Jag är jättenöjd med den insatsen våra medarbetare har gjort. Trots den höga belastningen så har man tagit sig tid att förmedla så mycket information till Previa. Vi har fått ihop ett mycket bra underlag som vi har möjlighet att jobba vidare med.

Senast 31 oktober måste sjukhusledningen redogöra för vilka åtgärder som ska sättas in, annars riskerar de ett vite på 50 000 kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!