Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskorna jobbade in halvårslön – bara i övertid

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästan 900 000 övertidstimmar lyckades hälso- och sjukvårdspersonalen jobba under förra året i Skåne.

Det har gett många av dem stora lönelyft. 

Vissa sjuksköterskor har fått nästan 300 000 kronor i övertidsersättning, enligt statistik som Kristianstadbladet tagit fram. 

Nästan 900 000 övertidstimmar lyckades hälso- och sjukvårdspersonalen jobba under förra året i Skåne.

Vissa sjuksköterskor har fått nästan 300 000 kronor i övertidsersättning, enligt statistik som Kristianstadbladet tagit fram. 

Många sjukvårdsanställda har tvingats slita hårt under pandemin. Under 2020 har man nu sammanställt hur många extra timmar och vad det har kostat i Skåne.  

– Våra grupper har alltid ett högt antal övertidstimmar. De här övertidstimmarna motsvarar 220 heltidsanställningar, säger Malin Tillgren, som är ordförande på Vårdförbundet i Skåne. 

I Skåne jobbades det 881 379 övertidstimmar, något som kostade 32,7 miljoner kronor. Jämfört Det har ökat från 23,7 miljoner året innan, enligt Kristianstadbladet. 

– Den stora skillnaden är att det är färre individer som har jobbat mer övertid. Det hänger ihop med att det har varit stor brist på IVA–sjuksköterskor. De har inte kunnat ersättas, säger Malin Tillgren.

Det är framförallt personalen på IVA som har fått jobba mycket övertid, enlig Vårdförbundet.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

300 000 kronor extra 

Enligt siffrorna som Kristianstadbladet har tagit fram har vissa personer tjänat runt 300 000 kronor extra under 2020 efter alla övertidstimmar. 

För de tio personer som har tjänat mest under sin övertid har den extra slanten som rullat in legat mellan 190 000 och 314 000 kronor extra, vilket motsvarar mellan 33 och 60 procent extra av deras årslön. 

Grundproblemet – sjuksköterskebrist

Hur man ska lösa problemet menar vårdförbundet är att ge sjuksköterskorna högre lön, bättre arbetsvillkor och lön. 

– Jag har svårt att se att man hade kunnat göra det på något annat sett. För att vi inte ska hamna där igen måste det finnas en högre grundbemanning så att systemet inte är lika sårbart.  

Uppmanar till att följa restriktionerna: ”Får inte falla på målsnöret”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!