Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskor flyr Sverige – tjänar tredubbelt i Norge

Larmet: Personalen flyr från sydsvenska sjukhus
Som sjuksköterska i Norge tjänar Mattias Madsen det tredubbla jämfört med den svenska lönen.
Foto: Mattias Madsen / Privat
Arbetet inom Bardu kommuns äldrevård är mycket mindre stressigt än Mattias tidigare arbetsplats i Malmö.
Foto: Mattias Madsen / Privat
Mattias Madsens erfarenheter från svensk sjukvård har fått honom att vilja skola om sig till ett annat yrke.
Foto: ROBERT DALY / IBL/CAIA IMAGES
På avdelningen i Malmö där Linn Gussö tidigare jobbade var det så stressigt att hon kände att patientsäkerheten blev lidande.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Efter knappt ett år som sjuksköterskor i Malmö har de gamla klasskompisarna flyttat till Nordnorge. 

Ofta kan de ta ut en lön på 60 000 kronor efter skatt – nästan tre gånger så mycket som lönen i Malmö.

– Många säger att man inte blir sjuksköterska för lönens skull. Men det är viktigt i det stora hela, säger Mattias Madsen.

Mattias bestämde sig för att säga upp sig från mag- och tarmavdelningen på Skånes universitetssjukhus där han jobbade och sökte sig till Kooperativ Bemanning, ett bemanningsföretag för sjuksköterskor i Norge. 

– Jag var trött på att alltid vara trött. Man känner sig underbetald på Region Skåne, med tanke på allt arbete man gör och ansvar man har, säger Mattias Madsen.

Enligt företaget Kooperativ Bemanning hemsida erbjuder de ”Norges högsta löner för sjuksköterskor och marknadens bästa arbetsvillkor”. Som sjuksköterska i Norge är standardarbetsveckan 35 h, det är högre lön än i Sverige och högre OB-tillägg.

– Många säger att man inte blir sjuksköterska för lönens skull. Men det är viktigt i det stora hela, fortsätter han. 

I Sverige tjänade han ca 21 000 kronor efter skatt. Nu tar han ofta ut mellan 50 till 60 tusen kronor i lön.

Sedan sex månader tillbaka jobbar Mattias Madsen som sjuksköterska inom äldrevården i Bardu kommun i Nordnorge. Arbetet är självständigt och innebär mycket ansvar. Men den konstanta stressen som han upplevde i Malmö finns inte alls.

– Det är ganska skönt att jobba i Norge. Det enda jobbiga är att inte vara hemma, jag saknar Malmö och mina vänner, säger Mattias.

Kände sig ofta maktlös

Linn Gussö är också en av de många sjuksköterskor som lämnat sjukhuset i Malmö för att jobba i Norge under en period. På avdelningen där hon jobbade tidigare var det ofta så stressigt och underbemannat att hon upplevde bristande patientsäkerhet.

– Det var en frustration att känna att man inte kan garantera säker vård. Det var vårt ansvar att säga ifrån i de lägena, men man hade inte alltid möjlighet eller tid att reflektera över det i stunden. Ofta kom man på det efteråt när enhetscheferna hade gått hem för dagen, säger Linn.

På avdelningen där Linn jobbade var omsättningen på personal hög. De flesta sjuksköterskor var kring 25 år eller yngre. När Linn hade jobbat i drygt ett halvår fick hon ansvar för att skola in ny personal - hon var ju en av de mest erfarna på arbetsplatsen.

– Det kändes ganska otryggt och tufft. Att jag skulle hålla koll på vad jag själv gjorde men också lära någon annan, säger Linn Gussö.

Inte hållbart att jobba i svenska vården

För Mattias är det inget alternativ att återvända till sjukhuset i Malmö. I stället kommer han till hösten jobba som sjuksköterska genom en bemanningsbyrå i Malmö. 

– Om jag inte trivs med det kanske jag skolar om mig till något annat. Jag kommer nog göra det så småningom. Man inser nog efter ett tag att det här inte är hållbart att göra i hela mitt liv. Min kropp kommer inte orka det, mitt psyke kommer inte orka det. För mig är det inte en hållbar framtid, säger han.

Det är framför allt stressen och arbetsvillkoren som är problemet i den svenska vården, anser Mattias. Att jobba under hög press och slita ut sig för att sen få höra hur missnöjda folk är med vården är tärande. 

– Ska jag slita för något som generellt är känt för att vara dåligt?, frågar sig Mattias.

Han tror att höjda löner för sjuksköterskor kan vara en kortsiktig motivation, men menar att arbetsvillkoren och arbetsmiljön måste förbättras om folk ska vilja stanna i vården.

Linn Gussö planerar att återvända till sjukhuset i Malmö, men kommer söka sig till en annan avdelning och är inställd på att jobba deltid.

– Jag har insett på bara ett år att jag vill lägga mer tid på min fritid än mitt arbetsliv. Men efter Norge kommer det kännas surt att komma tillbaka och gå ner i tid, rent ekonomiskt, säger hon.

Sommarens vårdläge i Sverige

3 000 vårdplatser stängs under sommaren, vilket är ett försämrat läge jämfört med tidigare år.

Sjuksköterskor är den yrkesgrupp som det råder störst brist på under sommaren.

På flera håll i landet lockar regionerna med höjda ersättningar under sommaren. Exempelvis har Region Halland erbjudit anställda tredubbel ersättning för de som hoppar in på extrapass.

4 av tio medlemmar i vårdförbundet känner större oro för patientsäkerheten under sommaren. 


Källa: Dagens Medicin/Vårdförbundet