Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskor får snabb utbildning

Karin Melander, HR-direktör i Reigon Skåne, gläds åt nya utbildningen.Foto: Johan Nyberg / Jo.Nyberg@Gmail.com
Foto: STEFAN HÖRBERG/RITHUSET AB / TT NYHETSBYRÅN

Patienter som insjuknar i covid-19 kan drabbas av allvarliga problem med andning. Nu snabbutbildas sjuksköterskor i Lund i avancerad omvårdnad vid andningssvikt.

Utbrottet och spridningen av coronaviruset covid-19 lägger ett enormt tryck på sjukvården. Skåne är inget undantag. Många av de som insjuknar drabbas av svår andningssvikt och för sjukvården är en av de största utmaningarna att få fram personal med rätt kompetens.

I ett försök att säkra bemanningen samarbetar nu Region Skåne och Lunds universitet och skapar en kurs för att snabbutbilda sjuksköterskor i avancerad omvårdnad vid andningssvikt, berättar universitetet i ett pressmeddelande.

Första coronakursen börjar nu

Den första kursen startar på onsdag 1 april och kommer att pågå i två veckor.

Utbildningen innehåller teoro och praktisk träning på simulatorer samt dagar med träning under handledning på intensivvårdsavdelningar. Arrangörerna hoppas kunna utbilda 6-12 sjuksköterskor vid varje tillfälle och nya kurser kommer att startas varje vecka så länge behovet finns.

– Det är självklart för oss att ställa upp med den kompetens vi har för att stötta sjukvården. Jag är stolt över att våra lärare vill ställa upp trots en redan ansträngd situation, säger Irén Tiberg, ansvarig för utbildningen av sjuksköterskor vid Lunds universitet i pressmeddelandet.

Karin Melander, HR-direktör vid Region Skåne:

– Vårt goda samarbete sedan tidigare och det ansträngda läget ger oss möjlighet att jobba smart över gränserna. Jag känner stolthet och tacksamhet att alla ställer upp för våra patienters behov, säger hon.