Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskan Malin: 40 procent har slutat

Anders och Ingrid har startat Skånes vårdupprop
Malin Fagrell, sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Skånes universitetssjukhus. Arkivbild.
Foto: RONNY JOHANNESSON
Skåne universitetssjukhus har stora problem på akutmottagningen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP

Situationen på akuten i Lund har passerat en gräns.

Personalen anmäler nu Region Skåne till Arbetsmiljöverket för att inte hantera den stressiga arbetsmiljön, som orsakar massflykt bland sjuksköterskor och läkare.

Det hör till vardagen att patienter tvingas stanna kvar på akutmottagningen i Lund på grund av brist på vårdplatser. I trånga lokaler trängs kvarliggande patienter samtidigt som personalen måste ta hand om både dem och nya akuta fall.

Trots att personalen har larmat om problemen i nästan ett års tid har situationen inte blivit bättre, menar Malin Fagrell, sjuksköterska och huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Skånes universitetssjukhus.

Vårdpersonal har vittnat om att patienter kan bli kvar i flera dygn på akuten, vilket skapar en stor oro och stress för sjuksköterskorna.

Det har gått så långt att ungefär fyrtio procent av Malin Fagrells sjuksköterskekolleger har sagt upp sig, säger hon själv till Sydsvenskan.

– Vi tycker att läget är allvarligt när vi har motsvarande en eller två vårdavdelningar liggande konstant på akuten. Akuten är inte fysiskt dimensionerad för det, och inte personalmässigt, säger hon till tidningen. 

Åtgärder hjälper inte

Sjukhusledningen har tidigare tagit fram åtgärder som ska förbättra arbetsmiljön, men trots att de redan har införts ser personalen ingen effekt i närtid, menar Fagrell.

Verksamhetschefen Oskar Hammar säger till Sydsvenskan att sjukhuset ska träffa Arbetsmiljöverket den 18 mars, men vill inte gå in redan nu på vilka svar de kommer att ge.

– Men jag instämmer ju i att vi behöver vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, framför allt har vi haft för hög omsättning av medarbetare, säger han till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!