Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterskan Johan mot vaccinpass: ”Gått för långt”

Sjuksköterskan Johan Lenell från Karlshamn deltog i manifestationen mot vaccinpass i Stockholm.
Foto: privat
”Jag tycker att pandemihanteringen och vaccinhybrisen har gått för långt”, säger Johan Lenell.
Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lördagens demonstration i Stockholm arrangerades av organisationen Frihetsrörelsen.
Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Komikern Peter Wahlbeck var en av de som talade vid Sergels torg i Stockholm.
Foto: Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Manifestation vände sig mot restriktioner och vaccinpass.
Foto: IDA ÅKESSON / STELLA PICTURES/IDA ÅKESSON IDA ÅKESSON

Han jobbar som sjuksköterska för Region Blekinge och har valt att inte vaccinera sig mot covid-19. I helgen deltog Johan Lenell från Karlshamn i en manifestation mot vaccinpass i Stockholm, vilket Sydöstran tidigare berättat om. 

Själv ser han ingen motsättning i agerandet. 

– Jag går till mitt jobb frisk och kry, använder skyddskläder, håller avstånd och tvättar händerna, säger Johan Lenell.

Nu svarar regionen.

I lördags hölls manifestationer mot vaccinpass och restriktioner i Göteborg och i Stockholm, där runt 9 000 personer deltog. En av dem var sjuksköterskan Johan Lenell från Karlshamn. 

– Jag tycker att pandemihanteringen och vaccinhybrisen har gått för långt i och med att man infört vaccinpass och inskränker på våra mänskliga rättigheter, säger han. 

Lördagens demonstration i Stockholm arrangerades av organisationen Frihetsrörelsen, och i tåget syntes flera medlemmar i den nazistiska gruppen NMR (Nordiska Motståndsrörelsen), något som inte fick Johan Lenell att ändra sitt beslut att delta.

– När det kommer till publika sammanhang som manifestationer så brukar de synas och tyvärr fokuserar medierna på dem, säger han. 

Inte vaccinerad

I 25 år har Johan Lenell jobbat som sjuksköterska. I dag är han anställd av ett bemanningsföretag och arbetar för Region Blekinge. Han är inte vaccinerad mot covid-19.

I torsdags publicerade Blekinge Läns tidning en insändare där Johan beskrev hur illa han upplever att vaccinmotståndare behandlas. En text som väckte starka känslor.

– Jag har fått ta mycket skit för den insändaren men jag kände att herregud mina kolleger har det hemskt på sina arbetsplatser.

– Väldigt många hotas med omplaceringar eller sparken om de inte tar sprutan, de får skällsord av sina arbetskamrater, vänner och släktingar säger upp bekantskapen, säger han. 

Samtidigt är det ett faktum att majoriteten av de som vårdas på iva med covid-19 inte är vaccinerade. Mellan vecka 51 och vecka 2 var antalet intensivvårdade per 100 000 invånare 10 gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten

Region Blekinge uppmuntrar till vaccinering

Anna Jansson, tillförordnad HR-chef för Region Blekinges hälso- och sjukvårdsförvaltning, menar att regionen arbetar kontinuerligt för att informera sin personal om vikten av att vaccinera sig. Men vården kan inte tvinga anställda att göra det.

– Det är den enskilda medarbetaren som avgör om hen ska vaccinera sig, säger hon.

Kan ni garantera patientsäkerheten när ni har personal som inte är vaccinerad? 

– Det finns tydliga rutiner i verksamheten kring bland annat skyddsutrustning för att skydda såväl patienter som medarbetare från smitta. Inom några identifierade verksamheter finns krav på vaccinering för att skydda de patienter som, på grund av sin sjukdom eller pågående behandling, löper störst risk att bli smittade.

Hur ser ni på att det finns medarbetare som deltar i manifestationer mot vaccinpass? 

– Anställda inom regionen omfattas av yttrandefrihet och har rätt att uttrycka sin åsikt som privatperson. Regionens budskap är att vaccinering är det bästa sättet att förhindra smittspridning och undvika att bli allvarligt sjuk i covid.

Covid-19-vaccin

Covid-19 är en allvarlig sjukdom som hittills har dödat 5,6 miljoner personer i världen, och runt 15 700 personer i Sverige.

Kroppens immunförsvar hjälper mot olika sjukdomar, men covid-19 är en ny sjukdom och inga undersökningar visar att någon grupp av människor skulle ha ett bra skydd mot sjukdomen sedan tidigare.


Vaccination skyddar effektivt mot att bli svårt sjuk eller dö i covid-19. Det skyddar även mot att bli smittad och att smitta andra, även om inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.


Källa: Folkhälsomyndigheten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!