Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterskan Andrea: ”Lugnar mina föräldrar”

Kvinnor blir lika lätt smittade men får mildare symtom än män.
Andrea Berg har återvänt till yrket inom vården – tillfälligt.
Foto: Privat
Nu ingår hon i det så kallade corona-teamet i Kalmar.
Foto: Privat

Andrea Berg, 48, hade egentligen gjort sitt efter nio år som sjuksköterska.

Men när coronakrisen kom återvände hon till vården – för att hjälpa sina kolleger.

– För mig fanns det inget annat, säger hon.

Coronaviruset och dess följdverkningar sätter samhället under hård press. Det drabbar inte minst sjukvården, som kämpar mot resursbrist samtidigt som de gör allt för att ge patienter den vård som behövs.

Därför såg Andrea Berg det som sitt kall att återvända till yrket som hon lämnade för ett år sedan – efter nio år som sjuksköterska.

– Det var en självklarhet. Varför inte? Vi måste hjälpas åt, och om man besitter kunskap som faktiskt är värdefull är det självklart. För mig finns det inget annat. Jag älskar det här jobbet, jag tycker om att jobba inom vården, säger hon.

Ändå valde hon att lämna branschen som hon nu har gjort tillfällig återkomst till.

– Jag kände att man alltid är hungrig och vill lära sig nya saker. Jag är livrädd för att hamna i gamla hjulspår, där man maler samma sak dag ut och dag in.

Ingår i corona-teamet

Men det hon nu har kommit tillbaka till är inte likt det hon lämnade. Coronaviruset har nått även Kalmar, där Andrea jobbar, och det råder allmän smittspridning i delar av länet. En person i regionen har avlidit till följd av viruset.

Andrea ingår i det så kallade corona-teamet och ställer upp där det behövs. Hon är bland annat med och tar emot alla misstänkta coronapatienter, vilket Barometern har skrivit om också.

– Det är en självklarhet att vara här, inte minst för kolleger och alla andra som jobbar extra. Vi måste försöka se till att alla jobbar lite i stället för att få jobbar mycket. Vi vet inte när toppen är här och hur långvarigt det blir, säger hon.

Patienterna tar tid

Hur skulle du beskriva situationen i vården just nu?

– Väldigt behagligt. De som kommer till akutmottagningen nu är de som är sjuka och behöver hjälp, alla andra som inte är akutpatienter håller sig hemma. Det är jättebra då coronasjuka patienter tar mycket tid att behandla. Det är inget du gör i en handvändning.

Trots att det funnits larm om att vårdpersonalen saknar skyddsutrustning i delar av landet och att det finns en risk att smittas vid behandling av coronapatienter är inte Andrea Berg orolig.

– Vi har adekvat skyddsutrustning och tydliga rutiner för att inte riskera någonting. Så länge vi inte tummar på det känns det bra. Jag lugnar mina föräldrar med det också, att i nuläget känns det bra, säger hon.

48-åriga Jinkie berättar om symtomen och behandlingen: ”Svider i ögonen”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!