Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuksköterska gjorde 22 fel – på 28 dagar

Sjuksköterskan begick 22 fel på 28 arbetsdagar. OBS; genrebild.Foto: Jan Wiridén
Bland annat gav hon flera gånger fel dos medicin till patienter. OBS; genrebild.Foto: JUPITER IMAGES

Sjuksköterskan begick 22 fel på 28 arbetsdagar. Bland annat gav hon flera gånger fel dos medicin till patienter.

Nu föreslår Inspektionen för vård och omsorg att hon ska få en prövotid på tre år.

Det var i höstas som sjuksköterskans arbetsgivare, Lunds kommun, anmälde kvinnan till IVO. I anmälan skrev arbetsgivaren att sjuksköterskan visat brist på kompetens, både när det gällde läkemedelshantering, dokumentation och patienternas behov av omvårdnadsåtgärder.

Totalt hade sjuksköterskan vid 22 tillfällen gett fel dos medicin – eller ingen medicin alls – till sina patienter under en tidsperiod om 28 arbetsdagar. I fyra av de här fallen fick patienterna fel dos medicin i upp till två dygn, skriver IVO.

Tidigare brister

Sjuksköterskan jobbade tidigare som vikarie inom Region Skåne. Enligt ett yttrande därifrån har sjuksköterskan redan tidigare brustit i sina arbetsuppgifter. Bland annat ska hon ha haft svårigheter att klara av medicintekniska uppgifter och dessutom gjorde hon arbetsuppgifter hon inte riktigt behärskade utan att konsultera någon kollega först.

Bristerna bedömdes redan då som så stora att hon inte längre fick jobba som sjuksköterska. Hon erbjöds en annan tjänst, men omplacerades senare till en annan avdelning.

Inser misstagen

I ett yttrande till IVO skriver sjuksköterskan själv att hon inser att hon har gjort misstag, och att flera av dem berott på stress.

Sedan anmälan från Lunds kommun skickades in har sjuksköterskan varit avstängd från sitt arbete. IVO konstaterar att hennes oskicklighet kan utgöra en risk för patientsäkerheten, och man föreslår att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska ge sjuksköterskan en prövotid på tre år. Under den tiden ska IVO följa hennes yrkesutövning.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!