Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukpensionären Susanne har loppis för att köpa mat

"Känns patetiskt och misslyckat"
Susanne Petersen lägger halva sin inkomst på elräkningen.
Foto: Privat / Privat
Halva Susanne Petersens inkomst går åt till elräkningen i vinter. Nu har hon tagit lån på sitt hus för att ha råd med mat.
Foto: Privat

Susanne Petersen är sjukpensionär sedan 2018, efter nervproblem i ryggen.

I sjukpenning får hon ut drygt 10 800 kronor i månaden – och just nu går hälften till att betala elräkningen.

– Jag blir deprimerad, har inte lust med något och ingen energi, säger hon.

Susanne Peterson bor i en villa i Sölvesborg sedan 18 år tillbaka. Under den tiden har hon betalat lånet på huset och lyckats få ner amorteringen till 1 600 kronor i månaden, något som hon tidigare berättat för BLT.

Just nu är det elpriset som äter upp hennes sjukpenning, som hon har sedan 2018, på knappt 11 000 kronor. 

– Den sista räkningen jag ska betala nu är på 5 232 kronor. Jag fick gå till banken och ta lån på huset för att klara det, säger Susanne Petersen. 

– Det känns hemskt, jag var så glad för att jag hade betalat av så mycket. Nu blir månadsbetalningen högre, för det nya lånet ska ju också betalas tillbaka.

Ryggproblem halverade inkomsten

När Susanne Petersen jobbade inom handeln – innan hon fick en nervskada i sin rygg – fick hon ut en lön på dryga 21 000 kronor efter skatt. 

När hon sedan fick sjukpensionera sig sjönk inkomsten. I dag får hon ut 10 800 kronor, något som inte räcker särskilt långt när elpriserna stegrat under hösten och vintern. 

– Jag jobbade mycket kvällar och helger och fick ut en bra lön. Nu får jag 10 835, varav 300 går till Försäkringskassan. Det är inte mycket när elräkningen ligger på 5 232 kronor. 

Susanne har lagt en jacka framför dörren för att hålla den kalla luften ute när hon inte har råd att värme upp huset över 18 grader. Hon hoppas att det under nyår blir några plusgrader.
Foto: Privat / Privat

Ekonomin var redan innan den dyrare elen knaper. Susanne Petersen har till exempel inte varit hemma i Danmark på flera år.

– Först betalar jag räkningar, sedan ser jag vad jag kan köpa mat för. Hade jag inte fått huslånet hade jag inte haft råd med mat just nu. 

Hon gör vad hon kan för att få ekonomin att gå ihop. Bland annat håller hon i en loppis. 

– Det är min hobby och då kan jag få in några extra hundralappar som kan gå till en kasse med mat, lite bröd och pålägg och sådant, säger hon. 

”Sover inte på nätterna”

Utöver det håller hon inte mer än 18 grader i huset och har alla lampor släckta förutom i rummet där hon är på kvällen. Hon eldar med pellets men på grund av sin rygg, som hon fortfarande har problem med, kan hon inte bära in nya säckar i huset. 

– När det tar slut är det slut. 

Under julen kunde hon köpa var sin julklapp för 200 kronor till sina två vuxna barn.

– Det var allt jag hade råd med. Det var hemskt. Man blir deprimerad, har inte lust med något och ingen energi. 

Susanne säger att hon känner med alla med liten inkomst som bor ensamma. 

– Jag sover inte på nätterna, jag oroar mig så. Jag har aldrig i mitt liv haft en betalningsanmärkning. Nu har jag knappt pengar till mat och den blir också dyrare.

Villaelen i december rekordhög

■ Enligt en prognos som TT gjort efter spotpriset för södra Götaland från elbörsen Nordpool, som styr elhandelsbolagens prissättning, kommer december månads elräkning bli rekordhög för Sydsvenska hem.

■ Under vecka 51 var priset för södra Sverige (elområde 4) rekordhögt – över fyra kronor per kilowattimme (kWh) i snitt över dygnet. Det kan jämföras med det normala på ungefär 50 öre per kilowattimme. 

■ Det genomsnittliga priset för december som TT har räknat fram landar på cirka 196 öre per kWh – men inklusive nätavgift, elskatt, påslag och moms landar det faktiska priset som hushållet får betala för elen på 351 öre per kilowattimme. 

■ En villa i Skåne kan tvingas betala närmare 7 000 kronor för elen i december – mer än det dubbla i jämförelse med förra året. 


Snittpriset i december

Elområde, snittpris Nordpool, hushållsfaktura* december

■Elområde 1 (norra Norrland), 68 öre/kWh, 3 825 kr

■Elområde 2 (södra Norrland), 68 öre/kWh, 3 825 kr

■Elområde 3 (Svealand, norra Götaland), 189 öre/kWh, 6 850 kr

■Elområde 4 (södra Götaland), 196 öre/kWh, 7 025 kr


*Baserat på en villakund som förbrukar 20 000 kWh på ett år och 2 000 kWh under december månad.


Källa: Nordpool/ TT

SE MER: S och V överens – men förslaget om pensioner kan behöva stöd för SD

Nooshi Dadgostar: Upp till bevis att visa för väljarna om man är ett parti som inte vill höja pensionerna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!