Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukhuspersonal firade halloween – fick corona

Antalet vårdade på intensivvården har fördubblats och risken finns att fler ska bli sjuka, meddelade statsministern under presskonferansen.
Personalen på hjärtintensiven vid Centrallasarettet i Växjö hade fest – och smittade varandra.
Foto: TORSTEN LINDBERG
Festen skulle vara ”coronasäker”, hette det. Men så blev det inte.
Foto: JANA CHRISTINA ERIKSSON / XP / TT

Personalen på hjärtintensiven vid Centrallasarettet i Växjö hade halloweenfest tre dagar efter att Region Kronoberg gått upp i stabsläge, avslöjar P4 Kronoberg. 

Flera av festdeltagarna insjuknade efteråt – liksom även patienter.

– Jag hade dragit i bromsen om jag vetat om det, säger verksamhetschefen Thomas Aronsson på medicinkliniken till radion.

Hjärtintensivens halloweenfest anordnades den 23 oktober – tre dagar efter Region Kronobergs beslut att gå upp i stabsläge på grund av den ökade spridningen av coronasmitta.

Enligt Sveriges Radio P4 Kronoberg var regionen med och betalade för festen som en ”arbetsmiljöaktivitet”. Festen kunde hållas på ett coronasäkert vis, var bedömningen.

I stället ledde festen till ett coronautbrott som tvingade lasarettsledningen att minska antalet vårdplatser. Både personal och patienter smittades, heter det.

Enligt Smålandsposten ska sju eller åtta av de anställda ha smittats med corona. ”Omdömeslöst”, tycker hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson.

”Dumt och klantigt”

Verksamhetschefen Thomas Aronsson säger till P4 Kronoberg att han inte visste om att personalen tänkte hålla fest. Han anser att det som hänt är dumt och klantigt.

– Jag hade så klart dragit i bromsen om jag vetat om det, säger han till radion.

Thomas Aronsson bekräftar att utbrottet av covid-19 går att koppla till personalens halloweenfirande.

– Det skulle jag tro, tillsammans med andra faktorer. Vi vet att smittspridning sker i sådana här sammanhang, säger han.

Festen och sjukdomsutbrottet har dock inte lett till några disciplinära påföljder för de inblandade.

– De har fått veta att det inte var en så smart idé och det har de räknat ut själva också, säger Thomas Aronsson till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Stefan Löfven om att alkoholförsäljning stoppas efter kl 22.
Partiledarna har haft det första coronamötet sedan i somras. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson om regeringens hantering av pandemin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!