Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhusets utrustning visade fel – patient dog

Ivo anser att sjukhuset vidtagit de åtgärder som behövts.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Blekingesjukhuset anmälde sig själva till Ivo.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Patienten fick utrustning från Blekingesjukhuset för att mäta sitt blodsocker hemma.

Den livsviktiga utrustningen visade inkorrekta resultat – och patienten dog.

Nu har sjukhuset vidtagit åtgärder för att något liknande aldrig ska hända igen.

En diabetespatient hade fått utrustning från Blekingesjukhusets medicinklinik i Karlshamn för att mäta sitt blodsocker i hemmet

Den medicinska utrustningen fungerade dock undermåligt och visade fel värden, vilket fick till följd att patienten avled, skriver Sydöstran.

Efter händelsen anmälde sjukvården sig själva enligt Lex Maria till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Utredningen klar

”Anmälan handlar om en patient med diabetessjukdom som av sjukhuset hade försetts med en utrustning för blodsockermätning i hemmet. Utrustningen visade felaktiga värden vilket bidrog till att patienten drabbades av ett allvarligt sjukdomstillstånd och avled”, står det i utredningen från Inspektionen för vård och omsorg enligt Sydöstran.

Ivos utredning är nu klar med sin utredning. De anser att Blekingesjukhuset själva dragit rimliga slutsatser av hur vården av patienten kunnat leda till ett dödsfall. De anser även att sjukhuset redovisat hur de ska förhindra att något liknande inträffar igen. 

Ivo anser därför att Region Blekinge vidtagit de åtgärder som behövts och väljer att avsluta utredningen utan ytterligare åtgärder.