Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukhuset tog Lages protes

Efter en olycka med en vedsåg för dryga 20 år sedan förlorade Lage Danielsson sitt högra ben. Efter att sjukhuset tagit hans benprotes ifrån honom lever han nu som invalid.
Foto: Eva Finder

I dryga 20 år hade Lage Danielsson, 80 år, en benprotes som hjälpte honom att ta sig runt på egen hand. 

För fyra månader sedan tog sjukhuset den ifrån honom. 

- Jag är fullständigt invalid nu, det var jag inte förut, säger han till KVP.se.

Efter en olycka med en vedsåg för dryga 20 år sedan förlorade den nu 80-årige Lage Danielsson sitt högra ben. Då fick han en protes som han sedan dess har använt för att kunna röra sig både i sin lägenhet och utomhus. Men när han för ungefär fyra månader sedan vårdades för magbesvär på Kalmar länssjukhus togs den ifrån honom.

 – De sade att den var helt rostig och det är för dyrt att fixa en ny, efter vad vi kan förstå, säger hans brorsdotter Ulla-Britt Pettersson.

 Vardagssaker som att ta sig till toaletten eller bara stiga upp och sätta sig vid köksbordet har blivit omöjligt för Lage Danielsson. Enligt brorsdottern ligger han nu mest till sängs och hon tycker att han har verkar har förlorat en del av sin livslust efter protesen försvann.

"Borde få försöka"

 På Kalmars länssjukhus, där beslutet om att ta ifrån Lage protesen, säger man att man inte tar bort proteser av ekonomiska skäl. Elsiv Karlsson, överläkare på geriatriska kliniken, var inblandad i beslutet.

 – Det är ganska sällsynt att man drar in proteser men om man gör det beror det på att riskerna är större än nyttan för patienten, säger hon.

 Vilka riskerna skulle vara för Lage Danielsson kan hon inte gå in på eftersom hon inte får uttala sig om enskilda patienter. Lage Danielssons brorsdotter Ulla-Britt Pettersson säger dock till att hon aldrig har hört att han varit med om någon allvarligare olycka med protesen.

 – Han borde få försöka, går det inte så går det inte, säger hon till KVP.se.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!