Från och med måndag kommer det inte att säljas varken snus eller cigaretter på sjukhusområdet. Foto: CHRISTER WAHLGRENFrån och med måndag kommer det inte att säljas varken snus eller cigaretter på sjukhusområdet. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Från och med måndag kommer det inte att säljas varken snus eller cigaretter på sjukhusområdet. Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Alla som kommer till SUS har rätt till en rökfri omgivning. Det gäller såväl patienter och anhöriga som våra medarbetare", säger Carin Molin. Foto: Sara Strandlund"Alla som kommer till SUS har rätt till en rökfri omgivning. Det gäller såväl patienter och anhöriga som våra medarbetare", säger Carin Molin. Foto: Sara Strandlund
"Alla som kommer till SUS har rätt till en rökfri omgivning. Det gäller såväl patienter och anhöriga som våra medarbetare", säger Carin Molin. Foto: Sara Strandlund

Sjukhuset fimpar – nu blir det tobaksförbud

Publicerad

Den här helgen är sista chansen för den som vill handla snus och cigaretter på sjukhusområdet i Malmö.

Från och med måndag är det helt rökfritt i butikerna.

"Ett stopp av försäljning har ett stort symbolvärde", säger Leif Dahlberg, professor på SUS, i ett pressmeddelande.

Det har sedan länge varit rökfritt på sjukhusområdet och rökare har varit förvisade till rökkurer. Det nya beslutet, som SUS i Malmö, aviserade i ett pressmeddelande på fredagen, innebär att det från och med på måndag inte kommer att säljas varken snus eller cigaretter i butikerna inne på sjukhusområdet.

"Alla som kommer till SUS har rätt till en rökfri omgivning. Det gäller såväl patienter och anhöriga som våra medarbetare", säger Carin Molin - som arbetar med hälsofrämjande insatser på Skånes universitetssjukvård - i pressmeddelandet.

"Sänder starka signaler"

Molin kallar initiativet för "ett steg i rätt riktning", och får medhåll av professorn Leif Dahlberg som i samma pressmeddelande säger:…

"Rökning, vid sidan av stillasittande och dåliga matvanor, är den störst enskilda orsaken till dålig hälsa hos befolkningen. Ett stopp av försäljningen av tobaksvaror har ett stort symbolvärde och sänder starka signaler till allmänheten att sjukvården reagerar samtidigt som det har store möjligheter att påskynda tillfrisknande genom minskad tobakskonsumtion under vårdtiden".

Moderater går i polemik

De båda får dock inget medhåll från Moderaterna. De kontrar med ett pressmeddelande som rubriceras: "Förbudslinjen fungerar dåligt!"

"Sjukvården är till för patienterna, och vägen till hälsosammare liv sker bäst genom fakta och dialog", säger regionrådet Pontus Lindberg (M) i det pressmeddelandet.

Ett annat M-regionråd, Carl Johan Sonesson, säger att han förstår de som arbetar mot rökning och tobaksbruk - men:

"Ibland ger de metoder man ser som effektivast i själva verket motsatt effekt. Därför är det viktigt att inskränkningar både för patienter och för de näringsidkare som driver kiosker på regionens sjukhus tas genom politiska beslut".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag