Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjukhuset fick nej – nu går Kamprad in med miljoner

Ingvar Kamprad går in med en privat donation för att lasarettet i Ljungby ska kunna köpa in ny utrustning. Foto: FOTOGRAF MATS SAMUELSSON
Ljungby lasarett fick nej av landstinget – men nu kliver alltså Ingvar Kamprad in med pengarna som behövs. Foto: TOTTE LINDBERG

När landstinget sa nej vände sig vände sig medarbetarna på lasarettet i Ljungby till Ingvar Kamprad i stället.

Nu har lasarettet fått löfte  om att få en ny avancerad röntgenutrustning för 4,5 miljoner kronor av Ikeas grundare.

– Apparaten är viktig och räddar liv, särskilt när det ska gå fort, säger Fredrik Larsson, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin inom region Kronoberg.

Lasarettet i Ljungby är ett mindre sjukhus som kämpar i skuggan av de stora vårdenheterna.

Men lasarettet har ändå status som akutsjukhus och för det krävs utrustning som håller måttet.

Medan i princip alla andra sjukhus har minst två CT-skannrar, en datortomografiutrustning där hela kroppen kan genomlysas, har lasarettet i Ljungby bara haft en enda.

Personalen i Ljungby har varit oroade över detta eftersom patienterna måste skickas till andra sjukhus vid driftstörningar eller planerade servicestopp.

 

LÄS MER: Kamprads julklapp – alla anställda får 13 000 var 

Stod stilla

När lasarettet gjorde en egen utredning visade det sig att anläggningen stod stilla vid 16 tillfällen per år. Vid ett par tillfällen fanns det sådan risk för vårdskador att man gjorde en avvikelserapportering.

– Det krävs i princip en backup så att det hela tiden finns en tillgänglig utrustning på plats. Det är ofta bråttom när man använder en CT-skanner, det görs till exempel vid trauman och vid misstänkt stroke, säger Fredrik Larsson, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicin inom region Kronoberg..

Enligt Anders Ebbesen, överläkare vid Ljungby lasarett, fick dock sjukhuset nej på sin begäran om en ny skanner till Ljungby. 

Ingvar Kamprad. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE

Inte ens det faktum att den befintliga utrustningen var åtta år gammal fick beslutsfattarna att lätta på plånboken.

I det läget valde Anders Ebbesen att på egen hand ta kontakt med Ikeas grundare och ägare Ingvar Kamprad för att höra om möjligheten till ett privat bidrag.

Lyssnade noga

Och Kamprad, som är genuin smålänning, lyssnade och bestämde mer eller mindre på stående fot att säga ja till personalens önskan. 

– Det är fantastiskt positivt att sjukvården får en sådan gåva. I det här fallet har personalen själva tänkt utanför boxen och vi tycker det är ett alldeles strålande förslag, säger Marie Jadner, centrumchef för medicinskt servicecentrum på Region Kronoberg.

Förra året gjordes 6 718 undersökningar i den aktuella anläggningen i Ljungby. Under 2017 fram till och med oktober månad hade det gjorts 6 558 undersökningar. 

 

LÄS MER: Ikea slår rekord – men ställer om sin strategi

Räckte tillbaka

– Stat och lansting har inte oändligt med resurser. Därför är det fantastiskt att när vi sträcker ut handen och ber om hjälp är Ingvar Kamprad snäll nog att räcka tillbaka den med löfte om de pengar som behövs, säger Fredrik Larsson.

Gåvan på 4,5 miljoner kronor ska täcka kostnaden för instrumentet. Till det kommer sedan utgifter för att anpassa sjukhusbyggnaden.

– Det behövs bland annat isolering av väggarna som tar bort strålningen. Delar av ytterväggen  måste nog rivas också för att vi ska få in apparaten i byggnaden, säger Marie Jadner.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!