Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhusens oväntade hjälp – slemmiga iglar

Foto: Lasse Svensson

I en kyl inne på Skånes universitetssjukhus i Malmö står en glasburk. I burken bor runt 30 blodiglar. De slemmiga varelserna används för att rädda avklippta fingrar och händer.

- De sprutar ut ämnet hirudin som är både kärlvidgande och bedövande, säger Helena Hansson, sjuksköterska på handkirurgiska kliniken.

När en patient har förlorat ett finger eller en hand sys kroppsdelen så ofta det är möjligt tillbaka igen av läkarna på handkirurgen. Ibland är det svårt att få venerna som drar blodet ut i de påsydda fingrarna att fungera. Då kommer blodiglarna till undsättning.

- Om det blir en blodstockning sätter vi fast igeln så långt ut på fingret som möjligt. Den suger i cirka en halvtimme innan vi tar bort den. Det fortsätter sedan att blöda i upp till tio timmar. Det finns inget läkemedel som kan göra riktigt samma sak för att få i gång blodcirkulationen, säger Helena Hansson.

Överlever länge utan föda

Blodiglarna överlever utan föda i sjukhusets kyl i ungefär ett halvår. Men så fort de har fått sig ett skrovmål kan de räkna med en snabb avslutning på livet.

- Vi dödar dem i sprit. De är förbrukade så fort de har gjort sitt jobb.

Upp till en veckas tid

En patient kan få igelbehandlingen med några timmars mellanrum i upp till en veckas tid. Patienterna på handkirurgen brukar först vara lite tveksamma till iglarna.

- Först tycker de att det låter lite konstigt, men när de väl har tittat på dem och vant sig vid tanken brukar de flesta bli rätt intresserade. När vi har små barn som patienter försöker vi att dölja iglarna genom att leka och sysselsätta dem med annat.

Också personalen börjar bli vana vid de små blodsugarna.

- Jag har ormfobi så det stänker om det, men iglarna vänjer man sig vid. Jag kan tycka att det är äckligt när man ska samla ihop dem för att byta vatten, men det är skillnad när man gör det i jobbet, säger Helena Hansson.

Skånes universitetssjukhus köper sina iglar av en lokal uppfödare. Förutom handkirurgen används de också inom plastikkirurgin. Och att iglarna gör ett viktigt jobb råder det inget tvivel om - en gång fick man flyga in iglar från England då de tog slut hos den lokala leverantören.

Det här är blodigeln

28 igelarter

Blodigeln (hirudo medicinalis) är den enda av de cirka 28 igelarter som finns i Sverige, som kan angripa en människa.

Stark käke

Blodigeln har tre muskulösa käkar med en mängd mikroskopiska tänder.

Förhindrar koagulering

Äggviteämnet hirudin som utsöndras från igelns spottkörtlar, förhindrar blodet att koagulera.

Hotad art

Blodigeln anses vara en hotad art i Sverige i dag, främst eftersom dess naturliga livsmiljöer som kärr och dammar har försvunnit.

Sedan medeltiden

Blodigeln har använts inom läkekonsten ända sedan medeltiden, då man trodde att många sjukdomar berodde på dåligt blod.

Sålts på Apoteket

Fram till 1972 såldes blodiglar på Apoteket, det enda levande djur som sålts där.

Kostar 250 kr

Skånes universitetssjukhus köper iglarna från en lokal uppfödare för 250 kronor styck.

Såret fortsätter blöda

Blodiglarna används 10-15 gånger per år på handkirurgen. Igeln suger ut 5-15 milliliter blod per gång, men såret kan sedan fortsätta blöda 20-50 milliliter.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Skånes universitetssjukhus, Helena Hansson

Förlorat en hand? - så gör du!

Om du hugger av, eller på annat sätt förlorar, ett finger eller en hand ska du göra enligt följande instruktion:

1. Linda in fingret eller handen i en fuktig kompress. "Man ska absolut inte lägga det i munnen som man hör ibland, då kan vi inte använda det", säger Helena Hansson.

2. Lägg det förpackade fingret eller handen i en plastpåse.

3. Fyll en burk eller plastpåse med vatten och isbitar.

4. Lägg plastpåsen med fingret eller handen i burken eller påsen med vatten.

5. Sök vård så fort som möjligt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!