Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Patric SöderströmBlekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Patric Söderström
Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: Patric Söderström
Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Christer WahlgrenSkånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Christer Wahlgren
Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Christer Wahlgren
Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Karl NilssonLänssjukhuset i Kalmar. Foto: Karl Nilsson
Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Karl Nilsson
Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Sara StrandlundSkånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Sara Strandlund
Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Sara Strandlund
Mats Runsten, Vårdförbundets avdelningsordförande i Skåne. Foto: PrivatMats Runsten, Vårdförbundets avdelningsordförande i Skåne. Foto: Privat
Mats Runsten, Vårdförbundets avdelningsordförande i Skåne. Foto: Privat

Sjukhusen larmar:
Vården är i total kris

Publicerad

Fackförbund, skyddsombud, sjuksköterskor och chefer är överens: den sydsvenska vårdkrisen är total.

Sjuksköterskor säger upp sig, patienter vårdas på fel avdelning, operationssalar håller stängt.

Vissa menar till och med att patientsäkerheten är hotad.

– Det finns alltför många och stora sprickor i rustningen just nu, säger Mats Runsten, Vårdförbundets avdelningsordförande i Skåne.

Kvällsposten har pratat med ett antal personer i den sydsvenska vården, och även om de har olika syn på problemens omfattning är de överens om att de är där.

Elefanten i rummet har vuxit sig enorm.

I Skåne råder problem på flera sjukhus.

– Tyvärr är det ju så att det finns alltför många och stora sprickor i rustningen just nu, säger Mats Runsten, Vårdförbundets avdelningsordförande i Skåne.

Bland de mest hårt ansatta är akutmottagningarna – och den i Helsingborg är en av de som har det allra värst.

– Det är överbeläggningar, det är brist på vårdplatser och patienter vårdas på akutmottagningen för att det inte finns vårdplatser, säger verksamhetschefen Fredrik Jonsson.

Akuten – en stökig plats

Men en akutmottagning är inte en bra plats att befinna sig på en längre tid, särskilt inte om man inte ska akutvårdas.

– En akutmottagning är en stökig plats. Det piper, det tjuter, det stojas. Det måste vara otroligt påfrestande, det är påfrestande även om man är frisk, säger han.

– Vi har fyra toaletter och vi kan ha 80 patienter i lokalen vissa tider på dygnet.

Enligt honom är det ingen fara för patienternas hälsa, och han vill särskilt lyfta fram sin personal som han menar "har gett sig fasen på att greja detta".

– På många andra arbetsplatser hade man nog gått hem om man hade haft det så här.

Saknar operationssjuksköterskor

Även på Skånes universitetssjukhus, i Malmö och Lund, är situationen hårt ansträngd. Liksom många andra sydsvenska sjukhus har de stor brist på både vårdplatser och personal.

I Malmö är situationen så allvarlig att man fått stänga operationssalar.

– Det är sex stycken närmare bestämt som har stängt i Malmö eftersom vi inte har operationssjuksköterskor, säger Stephanie Wichmann, huvudskyddsombud för vårdförbundet på SUS.

Även på SUS ligger patienter på fel plats på grund av platsbrist, och det förekommer att man får flytta patienter mellan de båda sjukhusen med hjälp av ambulans nattetid för att få ihop det.

Ordföranden: Patientsäkerheten hotad

Vårdförbundets Blekingeordförande Gunilla Månsson kallar situationen ett systemfel och menar att det behövs ett paradigmskifte. Enligt henne är patientsäkerheten hotad.

– Man förstår att det gick fel om någon dog, men det är svårt att se systemfelen om man bara har fina mått, som om man får se att någon får fördröjt behandling för att man hade fel kunskap om den människan. Men det är lika allvarligt som vi ser det, säger hon.

Även på akuten i Kalmar är läget pressat. Bara i år har nio sjuksköterskor slutat och det har varit "oerhört hög personalomsättning på akutmottagningen under det gångna året".

Det säger sjukhuschefen Johan Rosenqvist.

– Vi är inte på den nivån bemanningsmässigt som vi skulle vilja.

– Det stora dilemmat som jag ser det är att vi tappat så pass mycket kompetens. Många som slutat har arbeta en tid och de som nyrekryteras har oftast lägre erfarenhet.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag