Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukhus släppte ut kvicksilver i havet

Sjukhuset i Halmstad utreds nu för miljöbrott.Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Amalgam från sjukhuset har läckt ut i ledningar. Foto: Colourbox

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott har startat en förundersökning mot Halmstad kommun.

Kvicksilver från femton behandlingsrum har runnit ut i avloppsvattnet.

– Här har det skett ett missförstånd, säger Eva Karlsson, miljöutvecklare på sjukhuset, till Hallandsposten

Hur lång tid kvicksilvret läckt ut – eller hur mycket är fortfarande okänt. Men en förundersökning mot sjukhuset i Halmstad har startat.

– Förundersökningen får visa om det ska väckas åtal. Påföljden för miljöbrott är allt från böter till fängelse, säger åklagare Jan Olof Andersson till Hallandsposten.

Bytte golvbrunn

Kvicksilvret – som finns i amalgam – har gått ut i ledningar som går till reningsverket. 

Upptäckten gjordes inte förrän vid ett tillsynsbesök på specialisttandvården på sjukhuset. Då hade en golvbrunn intill en apparat som samlar upp amalgam från femton behandlingsrum bytts ut, utan att kommunen fått reda på det.

Sjukhuset försökte först få bukt med ett stopp i avloppen med en högtryckstvätt. När inte det gick bytte man ut både golvbrunn och ledningar. 

Samtliga kvicksilverklassade ledningar som byts ska anmälas till miljöförvaltningen – vilket inte gjordes.

– Förhoppningsvis handlar det om en liten skada, men det får vi aldrig veta. Kvicksilver är ett starkt gift för såväl människor som djur och natur och ska inte komma ut i havet, säger Alexandra Sandberg på miljö- och hälsoskyddsinspektionen i Halmstad, till Hallandsposten.

"Inte så mycket" 

Sjukhuset har nu, enligt Hallandsposten, sett över sina rutiner och märkt upp ledningarna.

Halmstad kommun gjorde dessutom anmälan om misstänkt miljöbrott som nu ligger hos Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

– Vi har ju inte medvetet släppt ut kvicksilver i avloppet, utan här har det skett ett missförstånd. Dessbättre hanterar inte specialisttandvården så mycket amalgam, men vi vet att det finns rester av kvicksilver i rören. Varje år mäter vi hur mycket vi släpper ut och rapporterar till kommunen, säger Eva Karlsson från Halmstad sjukhus.