Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuke prins Henriks vän: ”Det har gått väldigt fort”

”Allt har gått väldigt fort, det hade jag inte väntat mig”, säger prinsens vän om hälsotillståndet.
Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
Drottning Margrethe anlände i fredags till Rigshospitalet för att hälsa på sin make
Foto: MARTIN SYLVEST / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottningen och prins Henrik i juni i somras.
Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

Hela kungafamiljen och prins Henriks egna syskon har vakat vid hans sjukbädd på Rigshospitalet de senaste dagarna.

Kungahuset har inte kommunicerat några nyheter kring hans hälsoläge sedan i fredags men bland både vänner och allmänhet växer nu oron för prinsens situation.

– Allt har gått väldigt fort, det hade jag inte väntat mig, säger prinsens nära vän, den förre generallöjtnanten Kjeld Hillingsö till BT.

Efter att ha legat på sjukhus sedan den 28 januari blev prins Henrik hastigt sämre i slutet av förra veckan. Nyheten släpptes i ett kortfattat pressmeddelande från kungahuset tidigt på fredagsmorgonen som gick ut på att prinsens hälsa hade "allvarligt försämrats".

Till följd av det avbröt kronprins Fredrerik omedelbart sin vistelse på Vinter-OS i Sydkorea för att flyga hem till sin sjuka fader.

Den danska kungafamiljen vid sjukhuset i helgen.
Foto: MARTIN SYLVEST / AFP SCANPIX

Kungafamiljen vakar vid prins Henriks bädd

Sedan dess har hela kungafamiljen och prinsens egna syskon från Frankrike samlats och slutit upp vid sjukbädden på Rigshospitalet där prins Henrik vårdas.


LÄS MER: Kungafamljen hälsar på hos prinsen på sjukhuset


Efter det senaste pressmeddelandet från kungahuset i fredags har ytterst lite information om prinsens hälsoläge släppts, men nu växer oron för hans tillstånd.

Förre generallöjtnanten Kjedl Hillingsø är överraskad över hur fort prinsens hälsa försämrats. De träffades så sent som för sex veckor sedan och spelade bland annat bridge tillsammans. Då fanns det inget som tydde på att prinsen var sjuk, tvärtom var han helt klar i huvudet och hade inga svårigheter att klara av umgänget, förklarar Hillingsø för tidningen BT.

Prins Henrik.
Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

Vännen: "Prins Henriks situation är allvarlig"

Den förre generallöjtnanten har själv inte besökt sin vän på sjukhuset men svävar inte i tvivel om att det är en mycket allvarlig sitaution. Inte minst eftersom kronprinsen avbröt sin vistelse i Sydkorea och för att prinsens syskon hastigt har lämnat Frankrike för att besöka sin bror på sjukhuset i Köpenhamn.

Kjeld Hillingøs hustru är barndomsvän med drottningen, men de vet lika lite som alla andra om prinsens medicinska status och följer spänt rappoteringen i väntan på nyheter om prinsen.

– Det är inte så att vi har en direktlinje till drottningen, vi kan inte bara ringa och fråga drottningen, säger han till tidningen.

Drottningens besök på sjukhuset

Den förre generallöjtnanten säger också att hans tankar går till till drottning Margrethe som nu är i en bekymmersam siutation som både äkta maka och samtidigt behålla sin officiella roll som monarken av Danmark.

– Men hon kommer att klara det, det ligger i hennes roll. Alla medlemmar i kungahuset är lärda att klara av de bördor som åläggs dem utan att det ska gå ut över deras roll, säger han.

Under måndagseftermiddagen kom drottning Margrethe ensam till Rigshospitalet för att besöka prins Henrik. Besöket varade bara i drygt 20 minuter. Senare under eftermiddagen kom även prins Joachim, också det besöket var kort.

Drottningen har till följd av makens hälsotillstånd ställt in flera planerade evenemang den närmaste tiden, rapporterar tidningarna Ekstrabladet och BT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!