Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjuka paret får sälja bil för att få mat på bordet

Jessica och Tommy Lindberg. De lever i ovisshet om vad som kommer hända då Jessica riskerar att bli utförsäkrad.
Foto: Bo Åkesson/BLT

Jessica och Tommy Lindberg är båda svårt sjuka och känner sig lurade av försäkringskassan. Nu tvingas de sälja bil och husvagn för att få mat på bordet.

Snart riskerar Jessica att bli utförsäkrad, vad som händer då vill hon inte tänka på.

– Det är mardrömmen, säger hon till Kvällsposten.

I somras fick multisjuka Jessica Lindberg, 41, diagnosen ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome), ett sjukdomstillstånd som påminner om kronisk influensa. Jessica har aldrig lägre feber än 38,3 grader feber, kronisk huvudvärk och därtill är både synen och rörelseförmågan kraftigt nedsatt. Hon måste ha hjälp med att duscha, klä sig, laga mat och ta sig in och ut ur huset med rullstol.

7000 kr i månaden

I dagsläget är hon sängbunden 17-20 timmar av dygnet. Trots Jessicas begränsade rörelseförmåga beviljas hon inte personlig assistent, i och med att hon kan äta på egen hand och inte anses tillhöra personkrets tre.

– I dag har jag hemtjänst en halvtimme om dagen måndag till fredag, som jag betalar 1300 kronor för, säger Jessica.

En summa som känns i plånboken med en sjukpenning på 7 000 kronor i månaden.

Först efter att tidningen BLT uppmärksammat hennes fall blev Jessica informerad om att kommunen tillhandahåller något som kallas avlösningshjälp utan kostnad. Det kommunala stödet, 16 timmar hjälp i veckan, hade kunnat avlasta man och barn som i dag tvingas dra ett tungt lass. Men redan dagen efter att Jessica hade ansökt om avlösningshjälp fick hon avslag.

– Det var ytterligare ett bakslag, säger Jessica.

– Min dotter städar, viker tvätt och passar sin bror. Vilken tonåring ska leva med att ta hand om en sjuk mamma samt sin lillebror?

"Händer att jag svimmar"

Nyligen fick Jessicas man Tommy Lindberg ett cancerbesked, och kommer inom kort att genomgå en operation, vilken man räknar med kommer kräva minst tre månaders rehabilitering. Nu är paret oroligt över hur det ska gå när Tommy inte kommer att kunna fungera i vardagen heller. De kommer att få hjälp med städning var fjortonde dag men det är inte nog anser de.

– Det händer att jag svimmar och måste bli buren, vad ska vi göra då? Det kommer att bli jättetufft, säger Jessica uppgivet.

Innan Jessica blev sjukskriven jobbade hon heltid som sömmerska, nu ångrar hon att hon gick med på att börja arbetsträna 62,5 procent av en heltidstjänst. Hon menar att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan inte informerade om att möjligheten att få ut full ersättning baserad på en heltidstjänst då skulle försvinna.

– Nu får jag cirka 4000 kronor mindre i månaden. Vi fick sälja bilen och köpa en jättegammal. Och nu ska vi sälja husvagnen också, den är värd 25 000. Vi har tömt sparkontot, säger Jessica och tillägger att hennes föräldrar hjälper till och köper kläder och skor till dottern.

"Det vore katastrof"

Nästa orosmoment är hur ekonomin blir när också Tommy blir sjukskriven och sen rädslan för att bli utförsäkrad.

– Det är mardrömmen, det vore katastrof. Vi skulle inte klara oss på Tommys inkomst. Det är fruktansvärt, vårt system tar från de fattiga och ger till de rika, det måste ske förändringar.

På Försäkringskassan i Karlskrona menar man att det är viktigt att känna sig trygg och få hjälp med att överklaga beslut. Enligt BLT ska Jessicas handläggare höra av sig till henne och gå igenom eventuella oklarheter.

– Det känns bra att få respons och att saker börjar hända, men ekonomin är väldigt jobbig. Det finns inte ett öre till nåt utanför räkningar och mat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!