Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuka Klara fick gå på kalas med prinsessan

Prinsessan Madeleine sitter på golvet och bygger lego med barnen. Det är Klara som sitter längst till vänster på bilden och skrattar.
Foto: KATE GABOR/KUNGAHUSET.SE
Klara, 6, fick äta äkta prinsesstårta.
Klara Lindström, 6 år, blev hämtad med en limousin som körde henne från hotellet till kalaset hos prinsessan Madeleine.
Lilla prinsessan Leonore var också med på kalaset. "Hon var busig", tyckte Klara, 6.
Foto: Birgitte Grenfeldt/Kungahuset.Se
Här dricker barnen saft och äter rosa prinsesstårta och kanelbullar - allt i Spegelsalen på Stockholms slott.

Prinsesstårta, fiskdamm och massor av lek. Glädjen var stor när Klara Lindström, 6, blev bjuden på sagokalas hos prinsessan Madeleine på kungliga slottet.

– Det var jätteroligt, säger Klara.

Klara föddes med ett svårt hjärtfel, och har blivit opererad flera gånger. En stor del av sin uppväxt har hon tillbringat på sjukhus. Min Stora Dag är en insamlingsstiftelse som vill hjälpa sjuka barn genom att uppfylla deras önskedrömmar. Det var efter att stiftelsen tagit kontakt med Centralsjukhuset Kristianstad som dessa utsåg Klara till sagokalaset.

När mamma Therese Lindström fick höra att Klara blivit utvald att få komma till slottet för en dag med prinsessan Madeleine och Leonore blev hon glad.

– Det var jättehäftigt, säger hon.

Rosa klänning och jacka

Efter att ha tillbringat natten på ett hotell i Stockholm hämtades de i en limousin som körde dem till kungliga slottet. Förutom en silvrig tiara hade Klara på sig en rosa prinsessklänning under sin röda täckjacka.

Prinsessan Madeleine satt på golvet och byggde lego med barnen, och Klara fick tillfälle att berätta om sin kanin.

– Prinsessan Madeleine kom ihåg samtalet med Klara och nämnde kaninen igen innan Klara skulle gå, säger Therese Lindström.

Kalasets höjdpunkt var, enligt både mamma och dotter, när Tobbe Trollkarl dök upp och bjöd på underhållning. Och så fiskedammen, så klart. I paketen fick barnen block, penna, suddgummi, chokladpengar och en glittrig boll, vilken var Klaras favorit.

Klara var ett av barnen som fick sitta vid prinsessan Madeleines bord när det bjöds på rosa prinsesstårta och kanelbullar i Spegelsalen.

– Det var en jättegod tårta med jättemycket marsipan, säger Klara.

Busiga Leonore

Prinsessan Leonore satt också med vid Klaras bord, men mest sprang hon omkring, berättar Therese och skrattar. Klara tyckte att prinsessan Leonore var busig.

– Hon satt bara en liten stund i prinsessan Madeleines knä innan hon försökte krångla sig loss, säger Klara.

Prinsessan Madeleine känner sig glad över måndagens kalas.

– Jag är väldigt glad över att ha fått möjlighet att träffa barnen vid Sagokalaset och få dela deras glädje för en dag, säger hon.

Prinsessan, som sedan 2002 är beskyddare för Min Stora Dag, menar att stiftelsen utför ett ovärderligt arbete.

– Deras mål är att alla barn med svåra sjukdomar ska få vara med om någonting utöver det vanliga som ger kraft och självkänsla i en tung vardag, säger prinsessan Madeleine.

– Prinsessor och prinsar finns med i många barns drömmar. För att tillmötesgå deras föreställningar kom vi på idén att genomföra ett riktigt sagokalas på slottet, berättar Jim Hofvenberg, kommunikationsansvarig på Min Stora Dag.

Studsboll i Spegelsalen

Hovet ställde sig positivt när de fick frågan av teamet på Min Stora Dag, och tillsammans kom de fram till hur dagens innehåll skulle se ut.

– Vi utgick från ett helt vanligt barnkalas och det barn gillar att göra. Som till exempel fiskdamm, säger Jim Hofvenberg, som själv var med på kalaset.

Jim Hofvenberg intygar också att det lektes och busades en hel del under dagen på slottet.

– Det studsades väldigt mycket studsboll i Spegelsalen, kanske till hovmarskalkarnas förfäran, säger han. Men just den här dagen fanns det inga förhållningsregler eller restriktioner att rätta sig efter. Alla barn fick leka precis så mycket de önskade.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!

Min stora dag

Min stora dag är en insamlingsstiftelse som vill förverkliga drömmar för svårt sjuka barn. I måndags arrangerades en dag på Kungliga slottet med prinsessan Madeleine.

På Expressen.TV kan du se video och bilder från dagen.