Danskarna börjar göra försök med medicinsk cannabis redan år 2018. Foto: KESU01Danskarna börjar göra försök med medicinsk cannabis redan år 2018. Foto: KESU01
Danskarna börjar göra försök med medicinsk cannabis redan år 2018. Foto: KESU01
Försöken gäller dock bara för vissa patienter, bland annat de som lider av MS och ryggmärgsskador. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTFörsöken gäller dock bara för vissa patienter, bland annat de som lider av MS och ryggmärgsskador. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Försöken gäller dock bara för vissa patienter, bland annat de som lider av MS och ryggmärgsskador. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Sjuka danskar får cannabis

Publicerad

Danskar med bland annat cancer och MS kommer snart få testa en ny medicin.

Nämligen cannabis.

Försöken sätter igång redan år 2018, skriver Ekstrabladet.

Snart kommer danskarna att få röka cannabis helt lagligt.

Men bara om de är sjuka.

Partierna har nämligen kommit överens om att göra ett försök med så kallad medicinsk cannabis, skriver Ekstrabladet som hänvisar till Sundheds- og Ældreministeriet, motsvarande svenska socialdepartementet.

Men det är alltså inte tal om att dra på sig en förkylning för att få puffa loss i soffan. De som omfattas av försöken är patienter som lider av MS, ryggmärgsskador, cancerpatienter som blir illamående av sina cellgifter samt patienter som har kroniska smärtor men inte tål andra mediciner.

– Det väsentliga för mig som hälsominister är att patientsäkerheten är i ordning, säger hälso- och äldreministern Sophia Løhde (Venstre) i en skriftlig kommentar enligt Ekstrabladet.

Målet med försöken är att patienter som självmedicinerar med olagliga substanser ska kunna få behandling under kontrollerade former, men också att samla in mer kunskap om medicinsk cannabis.

Läkarförbundet: "Sätter press på läkaren"

Patienterna kommer dock få testa cannabis först vid 2018. Anledningen är att man måste klura ut hur allt ska gå till rent praktiskt, bland annat hur Danmark ska kunna importera cannabis från fabriker där den har producerats under ordnade former.

20 miljoner danska kronor är avsatta till försöken som ska pågå i fyra år – därefter ska de utvärderas.

Alla är dock inte lika glada över nyheten. Danska läkarförbundets ordförande Andreas Rudkjøbing säger till DR att försöken kommer sätta läkarna i en svår situation såväl professionellt som juridiskt och etiskt.

– Helt enkelt för att man sätter press på läkaren att skriva ut en produkt som inte är tillräckligt väldokumenterad vad gäller verkningar, biverkningar och säkerhet, säger han till kanalen.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag