Sjuka danskar får cannabis

Danskarna börjar göra försök med medicinsk cannabis redan år 2018.
Foto: KESU01
Försöken gäller dock bara för vissa patienter, bland annat de som lider av MS och ryggmärgsskador.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Danskar med bland annat cancer och MS kommer snart få testa en ny medicin.

Nämligen cannabis.

Försöken sätter igång redan år 2018, skriver Ekstrabladet.

Snart kommer danskarna att få röka cannabis helt lagligt.

Men bara om de är sjuka.

Partierna har nämligen kommit överens om att göra ett försök med så kallad medicinsk cannabis, skriver Ekstrabladet som hänvisar till Sundheds- og Ældreministeriet, motsvarande svenska socialdepartementet.

Men det är alltså inte tal om att dra på sig en förkylning för att få puffa loss i soffan. De som omfattas av försöken är patienter som lider av MS, ryggmärgsskador, cancerpatienter som blir illamående av sina cellgifter samt patienter som har kroniska smärtor men inte tål andra mediciner.

– Det väsentliga för mig som hälsominister är att patientsäkerheten är i ordning, säger hälso- och äldreministern Sophia Løhde (Venstre) i en skriftlig kommentar enligt Ekstrabladet.

Målet med försöken är att patienter som självmedicinerar med olagliga substanser ska kunna få behandling under kontrollerade former, men också att samla in mer kunskap om medicinsk cannabis.

Läkarförbundet: "Sätter press på läkaren"

Patienterna kommer dock få testa cannabis först vid 2018. Anledningen är att man måste klura ut hur allt ska gå till rent praktiskt, bland annat hur Danmark ska kunna importera cannabis från fabriker där den har producerats under ordnade former.

20 miljoner danska kronor är avsatta till försöken som ska pågå i fyra år – därefter ska de utvärderas.

Alla är dock inte lika glada över nyheten. Danska läkarförbundets ordförande Andreas Rudkjøbing säger till DR att försöken kommer sätta läkarna i en svår situation såväl professionellt som juridiskt och etiskt.

– Helt enkelt för att man sätter press på läkaren att skriva ut en produkt som inte är tillräckligt väldokumenterad vad gäller verkningar, biverkningar och säkerhet, säger han till kanalen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!