Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuåringar skriver på avtal för datorer – skola anmäls

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En förälder har anmält en skola i Lomma till Skolinspektionen.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / © FOTOGRAF CHRISTER WAHLGREN
Foto: Shutterstock

Förstaklassare i Lomma kommun uppges få skriva under avtal som gör barnen ersättningsskyldiga med 1 000 kronor om de tappar bort datorn. 

Nu har en förälder anmält en grundskola i kommunen till Skolinspektionen som startat en utredning. 

”Då detta är ett pågående ärende hos Skolinspektionen vill jag inte ge någon kommentar i nuläget”, skriver rektorn Daniel Alvén i ett mejl.

Det är en förälder till en förstaklassare i Lomma som har anmält en av kommunens skolor till Skolinspektionen. Detta efter att barnen fått hem avtal om ansvar i samband med utlåning av datorer. Enligt anmälan ska både barn och föräldrar skriva under avtalet, som inkluderar ett ersättningskrav på 1 000 kronor om något händer med datorn. Samtidigt rekommenderas låntagaren att ha en hemförsäkring. 

I anmälan skriver föräldern: 

”l min värld kan inte en 7 åring ingå avtal och därför kan det inte vara ett krav att skriva under. Som förälder kan man i sin tur inte heller styra allt vad som händer med datorn då den är i skolan och på väg mellan hemmet och skolan utan att föräldrar har kontroll över den.

Enligt era tidigare beslut kan skolan inte heller villkora ett visst belopp.” 

Pågående utredning 

Skolinspektionen har nu inlett en utredning i ärendet utifrån skollagen (2010:800) som reglerar en avgiftsfri utbildning och kostnadsfri tillgång till lärverktyg. Lomma kommun ombeds å sin sida att inkomma med yttrande om uppgifterna. 

Daniel Alvén, rektor på den utpekade grundskolan i Lomma, vill inte svara på några frågor om anmälan med anledning av att det är ett pågående ärende. Det ska enligt rektorn dock handla om en blankett som hela Lomma använder.

”Blanketten är kommunövergripande för alla skolor i Lomma kommun”, skriver han. 

Kvällsposten har sökt Roberto Citterio, förvaltningschef för utbildning i Lomma. 


Se mer: Damberg: Stockholm bör göra som Malmö

Damberg: Stockholm bör göra som Malmö

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!